15 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 16:35
No menu items!

ExxonMobil și OMV Petrom au început noi lucrări de explorare în Marea Neagră

spot_img

Forajul se face prin platforma Ocean Endeavour

petrom1-500x276

ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) și OMV Petrom au început forajul sondei de explorare Pelican South-1 pentru un nou prospect în blocul Neptun, cu ajutorul platformei petroliere Ocean Endeavour, potrivit unui comunicat al companiilor.

Noua sondă Pelican South-1 se află la 155 de kilometri de țărm, în sectorul românesc al Mării Negre. Sonda Pelican South-1 va testa o nouă structură geologică în blocul Neptun.

La începutul acestei luni, platforma Ocean Endeavour a finalizat forajul sondei Domino-2, iar datele obținute de sondă sunt în curs de evaluare.

”Explorarea pentru țiței și gaze în zone unde nu au mai fost desfășurate astfel de activități este complexă și foarte detaliată, de multe ori fiind nevoie de ani pentru a fi finalizată. O înțelegere aprofundată a structurii geologice este esențială înainte de a efectua investițiile semnificative necesare pentru dezvoltarea unei astfel de descoperiri”, a declarat John Knapp, directorul general al ExxonMobil Exploration and Production Romania.

”Zona Mării Negre are un rol central în strategia noastră și alocăm resurse tehnice și financiare semnificative pentru proiectele offshore. Suntem încurajați de rezultatele bune obținute până acum, în ape de mică și mare adâncime. Cu toate acestea, mare parte a activității din zona de mare adâncime a Mării Negre este o activitate de pionierat, în zone neexplorate până acum, care implică investiții cu un grad ridicat de risc, necesitând astfel un mediu investițional stabil”, a spus Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare și Producție.

Cele două companii dețin câte 50% din sectorul de apă adâncă a blocului Neptun.

În 2012, ExxonMobil şi OMV Petrom au anunţat descoperirea unui zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de apă adâncă a perimetrului. Sonda Domino-1 este situată la 170 km de ţărm în ape cu o adâncime de circa 1.000 m.

Statul român deține 20,64% din OMV Petrom. Se estimează că resursele de gaze din Marea Neagră vor asigura independența energetică a României până la sfârșitul acestui deceniu.

La cotațiile de luni de pe BVB, capitalizarea OMV Petrom este de 24,86 de miliarde de lei.