15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 18:44
No menu items!

Exproprierile făcute de Sorin Oprescu doar pe hârtie ar putea costa Capitala 38 de milioane de euro

spot_img

 Oprescu_SZ

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a pus pe hârtie cea mai scumpă expropriere din Capitală acum aproximativ trei ani. Pentru că a blocat proprietarii, iar deposadearea nu a mai avut loc, bucureștenii ar putea plăti zeci de milioane de euro degeaba, pentru că angajații municipalității nu și-au făcut treaba.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, le-a propus aleșilor generali, în 2010, să aprobe lărgirea străzii Fabrica de Glucoză, pe motiv că traficul era îngreunat. Numai că, după ce consilierii generali au votat exproprierea a 42.794 de metri pătrați, edilul-șef nu a mai făcut nicio expropriere. 18 proprietari, care dețineau 23 de bucăți de teren, au fost notificați și anunțați atunci că vor fi deposedați pentru a se face proiectul de infrastructură: lărgirea şoselei Fabrica de Glucoză, între Calea Floreasca și şoseaua Petricani. Nota de plată la acea vreme a fost stabilită la 38,28 de milioane de euro.

Anul trecut, edilul-șef al Capitalei a revenit cu o altă listă, mai mare –  42 de imobile și terenuri trebuie expropriate pentru a face loc proiectului. Valoare despăgubirilor a fost diminuată cu 10 milioane de euro, dar nici așa nu s-a realizat.

Cei mai mulți proprietari așteaptă și azi să primească banii și spun că, dacă municipalitatea nu va mai face proiectul, ei vor despăgubiri. În toți acești 3 ani, proprietarii de terenuri și imobile susțin că au pierdut investitori sau contracte de vânzare-cumpărare, din cauza proiectelor Primăriei Generale.

Unii n-au mai avut răbdarea să aștepte și au început să acționeze în judecată municipalitatea, pe motiv că nu au putut face nimic pe proprietățile lor timp de trei ani și au pierdut bani.

Sorin Oprescu vrea să se spele pe mâini: le-a propus aleșilor generali să abroge exproprierile nerealizate. Dacă aleșii vor anula exproprierile, juridic, vina va fi a Consiliului General, nu a Executivului Primăriei Generale.

Giugula: Sunt neregului care „frizează penalul”

În această hotărâre sunt nereguli care frizează penalul. Nu este nicio concordanță între hotărârea aprobată în urmă cu câțiva ani și acest proiect. Credem că sunt niște interese. Dar ne-am obișnuit cu aceste lucruri din partea Executivului. Dacă suprapuneți suprafața expropriată cu cea a părții carosabile, vedem că 14 metri este trama stradală și  exproprierile se fac pe 30 de metri. Pe restul sunt platforme de beton pentru parcări. Eu nu am să fiu niciodată de acord cu manglelile domnului Madălin Dumitru (n.r. șeful direcției de Infrastructură din Primăria Capitalei)

Doru Giugula
consilier general
octombrie 2013

Aleșii PDL din CGMB au explicat că, potrivit calculelor făcute de ei, un metru pătrat expropriat a fost evaluat și la 1.000 de euro și că nu  pot fi de acord cu cererea edilului-șef.

Dacă ar vota Consiliul propunerea primarului general, ar însemna că noi nu am vrut exproprierile. Noi le-am aprobat și în 2010 și în 2013. Este aprobată o sumă. Executivul trebuia să negocieze exproprierile și să facă proiectul, care este întradevăr necesar pentru oameni. Acum, ajungem în situația în care nici nu facem exproprierile și poate o să plătim și milioane de euro despăgubiri din vistieria orașului pentru că oamenii primarului general nu și-au făcut treaba

Silviu Văduva
consilier general

Potrivit unor surse, unul dintre proprietarii care așteaptă de patru ani să fie expropriat, ar fi obținut în instanță decizie privind blocarea conturilor municipalității.

Alexandru Maghiar