16.7 C
București
luni, 29 mai 2023 - 4:29
No menu items!

Exporturile, secretul creșterii pe o piață a construcțiilor în scădere

spot_img

Volumul lucrărilor de construcții a scăzut în primul trimestru al anului, dar sectorul materialelor nu o duce rău, grație unor producători care mizează pe piața externă

proinvest fabrica

După ce Bilka Steel anunța, la mijlocul lunii martie, un program de investiții masiv pe piața țiglei metalice, și Proinvest Group publică o creștere a cifrei de afaceri, pe primul trimestru, de aproape 73% față de perioada similară a anului trecut.

După primele trei luni ale acestui an, Proinvest Group, cu activități de bază în prelucrarea oțelului, raportează o cifră de afaceri de 11,65 milioane de lei. Pentru anul acesta, compania estimează o creștere totală a cifrei de afaceri, cu 23%, de la 72,3 milioane de lei în 2013, la 89 milioane de lei.

”Plusul se datorează punerii în funcțiune a unei fabrici de profile speciale din oțel, investiție demarată în 2013, a cărei valoare este de 3,5 milioane de euro. Producția, destinată unei companii din domeniul ingineriei, este unică în România”, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Tot pentru anul în curs, Proinvest Group are în plan investiții de 1,5 milioane de euro pentru creșterea gamei de produse. Producția de la fabrica de la Pașcani merge în proporție de 20% spre export. Anul acesta, principalele state către care Proinvest Group va exporta sunt Ungaria, Republica Moldova, Germania, Ucraina și Bulgaria.

Proinvest Group este o companie românească, cu sediul la Pașcani, înființată în anul 2000. Compania dezvoltă, produce și comercializează semifabricate, componente și sisteme din oțel pentru construcții, inginerie și industrie. Societatea are în prezent un număr de 210 angajați.

Citește și: Pe o piață în scădere, unii antreprenori de pe piața materialelor de construcții anunță creșteri

Volumul lucrărilor de construcții a scăzut, în primul trimestru al acestui an, cu 9,1% față de perioada similară a anului trecut, în condițiile în care în 2013 sectorul a scăzut cu 5,1% față de perioada corespunzătoate a anului precedent. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), lucrările de reparații capitale au scăzut cel mai mult, cu 23,2%.

Chiar și așa, mulți producători de materiale de construcții anunță creșteri semnificative ale cifrei de afaceri, arătând că o parte importantă a business-ului se orientează pe piața externă.

Bilka Steel, de pildă, a achiziționat recent activele imobiliare ale Romlag Brașov, care se întind pe o suprafață de aproape 27.000 de metri pătrați, și intenționează achiziționarea unei suprafețe suplimentare din fosta platformă Rulmentul.

Compania a anunțat și demararea unui program investițional de 5 milioane de euro. Potrivit producătorului român de ţiglă metalică, suma bugetată este distribuită către dezvoltarea produselor cu desfacere în sectoarele industrial și rezidențial.

C.C.