23.2 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 11:34
No menu items!

Explozii la Crevedia. Celulă de criză la MAI. Ministrul de interne și premierul: „S-a acționat exemplar”

spot_img

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, duminică, faptul că toate procedurile au fost respectate după exploziile produse la o staţie GPL de la Crevedia şi că părerea sa este că s-a evitat un dezastru uriaş. Poliţia şi Parchetul fac acum verificări, a menţionat ministrul. Și premierul Marcel Ciolacu, prezent la cea de-a doua ședință organizată la MAI în cazul exploziilor, a precizat că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, „s-a acționat exemplar”.

”La faţa locului s-a acţionat în baza tuturor procedurilor în vigoare de către comandantul acţiunii şi şeful operaţiunii în teren şi, după toate evaluările, faptul că s-a intervenit atât de rapid şi s-a creat un perimetru şi s-a îndepărtat teritorial pe cât posibil să fie evitate pierderi de vieţi omeneşti în număr mai mare. Procedurile s-au aplicat conform legii. Domnul Arafat a fost acolo”, a declarat duminică, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.
 
Întrebat despre firma care deţinea staţia GPL, Predoiu a spus că a primit asigurări că Poliţia şi Parchetul au început ancheta.
 

”Se fac verificări de către Poliţie şi de către Parchet. Am vorbit aseară şi cu Poliţia şi cu Parchetul General, s-au declanşat toate procedurile şi se iau măsuri cât mai urgente. Am vorbit inclusiv în această dimineaţă, cu procurorul general, m-a asigurat că toţi procurorii au intrat în acţiune, la fel Poliţia, încă de aseară şi se fac verificări. Datele exacte vi le vor oferi anchetatorii”, a declarat Predoiu.
 
Întrebat, de asemenea, dacă spitalele au nevoie de materiale sau echipamente suplimentare, Predoiu a răspuns că situaţia este sub control.
 
”Doctorii ne-au spus aseară că pentru ce au ca provocări, în acel moment, au tot ce le trebuie. Am întrebat şi de sânge şi de aparate, dacă au nevoie. Însă e situaţia aceasta cu cei care trebuie transferaţi în străinătate la momentul la care vor decide doctorii”, a precizat Predoiu.
 
Ministrul de Intrene a fost întrebat şi dacă este mulţumit de modul de acţiune, el răspunzând că cei care au intervenit merită aprecierea.
 
”Din datele pe care le am în acest moment, toate procedurile au fost respectate şi evaluarea mea personală este că aseară s-a evitat un dezastru uriaş şi asta este graţie celor care au fost acolo, pompierilor salvatori, jandarmilor, poliţiştilor. Oamenii aceştia îşi riscă viaţa în fiecare zi şi cred că merită aprecierea noastră”, a spus Cătălin Predoiu.
 
Întrebat dacă mai sunt şi alte staţii GPL care funcţionează la fel ca cea din Crevedia, Cătălin Predoiu a precizat că aceste staţii sunt verificate de ISU.
 
”Potrivit legii, stataţiile declarate se verifică de către ISU”, a explicat Predoiu.
 
Ciolacu: „Ar trebui făcută o paralelă cu cazul de la Mihăilești, unde s-a terminat foarte tragic”
 

„Important este că azi noapte s-a acționat din punctul nostru de vedere exemplar și în spitale și mulțumim medicilor și asistentelor și celor de pe salvări. Trebuie să mulțumesc pompierilor, jandarmilor, polițiștilor. Văd că se face o paralelă cu Colectiv. Părerea mea este că ar trebui făcută o paralelă cu cazul de la Mihăilești, unde s-a terminat foarte tragic”, a declarat premierul României.

Acesta a mai transmis că sunt pregătite încă șapte transferuri ale victimelor în străinătate: „Sunt trei în stare foarte gravă în continuare, la Floreasca și Bagdazar, de la prima explozie”.

O explozie a avut loc, sâmbătă, la o stație GPL din Crevedia, pe DN1A. Aceasta a fost urmată de o explozie mult mai puternică, chiar în timpul intervenției pompierilor. Cel puțin o persoană a murit și alte 54 sunt spitalizate, dintre care 10 intubate. Dintre răniți, 43 sunt pompieri, polițiști și jandarmi, unii în stare gravă. România a activat Mecanismul european de protecție civilă pentru transferul victimelor.

R. Dan