6.6 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 2:56

Explozie la hub-ul de gaze naturale de la Baumgarten. Panică pe piețele din Europa

spot_img

O explozie a avut loc marţi dimineaţă la terminalul de gaze naturale Baumgarten, în estul Austriei, şi s-a soldat cu un mort şi 18 răniţi, iar consecințele s-au făcut simțite imediat pe piețele din Europa, pe fondul temerilor referitoare la siguranța alimentării.

Preţurile gazelor naturale din Europa au urcat la cele mai mari niveluri din ultimii ani din cauza exploziei de la terminalul de la Baumgarten.

Compania Gas Connect Austria, care deține terminalul de la Baumgarten, a informat că livrările de gaze naturale din Rusia spre Italia via Austria au fost întrerupte după explozie.

Terminalul de la Baumgarten este principalul centru de distribuție în Austria pentru gazul natural venit din Rusia și Norvegia și satisface circa o zecime din cererea de gaze naturale a Europei.. Instalația, inaugurată în 1959 și având o capacitate anuală de 40 de miliarde de metri cubi, reprezintă unul din principalele “hub”-uri de gaz din Europa centrală, deservind în special nordul Italiei și sudul Germaniei. Terminalul este controlat de compania Gas Connect Austria, la care un pachet de 51% din acțiuni aparține grupului energetic austriac OMV. Compania a anunțat că va dura câteva zile pentru a reface alimentarea cu gaze. Explozia s-a produs accidental, potrivit poliţiei, şi a fost urmată de un incendiu.

Marți, la bursa ICE Futures Europe din Londra, prețul gazelor naturale cu livrare luna viitoare a urcat cu 20%, până la 92 penny pentru 100.000 de BTU, cel mai ridicat nivel înregistrat din decembrie 2013. Ministerul italian al Dezvoltării Economice a declarat starea de urgenţă cu privire la gazele naturale, precizând totodată că va compensa scăderea importurilor din stocuri italiene.

Baumgarten, aflat la circa 50 kilometri nord-est de Viena, Italia a declarat stare de urgenţă în urma acestui incident, iar autorităţile au declarat că vor încerca să găsească soluţii alternative de alimentare cu gaze în prag de iarnă.

T.S.