15.9 C
București
luni, 27 septembrie 2021 - 4:30

“Explozia” de la Iaşi a fost provocată de un meteorit de 8 kilograme

spot_img

Oraşul Iaşi a fost lovit de un meteorit de cel puţin 8 kilograme. Este explicaţia “exploziei” din 9 iulie care a speriat locuitorii din Iaşi şi împrejurimi.

Explicaţiile vin din partea profesorului de fizică Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică din Iaşi. Lămuririle au fost posibile datorită echipamentul pe care profesorul îl are instalat în Turnul cu Ceas al Palatului Culturii şi care arată că unda de şoc a fost cauzată de căderea unui meteorit cu un diametru de cel puţin 16 centimetri şi o greutate de cel puţin 8 kilograme.

Puterea exploziei evaluată a fost de minimum 800 megawatt (ceva mai mult decât unul dintre reactoare nucleare de la Cernavodă /706 megawatt), însă preț de doar 2 secunde! Explozia este echivalentă cu 1.6 GJ adica 400 kg de exploziv TNT. A explodat la înălțime mare, iar potențialele fragmente au ajuns pe Pământ fără să producă efecte însemnate, pentru că nu am înregistrat vibrații în sol după cele 5 secunde de impact direct cu sunetul. Cel mai probabil, a avut o traiectorie abruptă, astfel că la înălțime foarte mare (peste 20 km), în plină zi, lumina produsă prin explozie a fost greu perceptibilă“, a scris pe Facebook profesorul Silviu Gurlui.