Explicațiile BNR privind evoluția cursului de schimb. Euro a atins un nou maxim istoric

Deprecierea de vineri a leului poate fi pusă pe seama faptului că, la final de an, avem mai puţine tranzacţii pe piaţa valutară, dar şi pe seama încercărilor de poziţionare pe piaţă pentru “partida viitoare”, din 2018, spune Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR).

“La sfârşitul anului sunt tranzacţii mai puţine. Sunt foarte mulţi operatori din piaţă care nu scot leii ca să îi schimbe pe valută, aşteptând anul viitor. Sunt alţii care vin aici cu valută, o pun în depozite, depozite în valută, aşteptând anul viitor. Pe de altă parte, sunt situaţii de încercări de poziţionare sau de antrenament pentru o nouă poziţionare în partida viitoare, partidă care va începe la 3 ianuarie. Astăzi suntem în ultima zi bancară a anului 2017, iar 3 ianuarie va fi prima zi bancară a anului 2018. Sunt încercări de poziţionare cât mai bune pe piaţă”, a declarat vineri Adrian Vasilescu citat de Agerpres.

Acesta a mai precizat că deprecierea de vineri este una de dimensiuni reduse dacă este comparată cu cea dintre “cursa euro-dolar”, unde uneori sunt schimbări de 1% într-o zi.

Cotaţia afişată vineri, la ora 13.00, de Banca Naţională a României a fost de 4,6597 lei/euro, un nou maxim istoric după cel din 21 noiembrie, care fusese de 4,6551 lei/euro.

 

 

NICIUN COMENTARIU