21 C
București
marți, 13 aprilie 2021 - 18:54

Expertul imunolog al guvernului american: Măsurile de izolare luate mai din timp ar fi salvat mai multe vieți

Dr. Anthony Fauci, imunologul american care conduce Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite, dar și unul dintre principalii membri ai grupului de lucru pentru lupta împotriva coronavirusul al administrației spune că mai multe vieți ar fi putut fi salvate dacă guvernul american acționa mai din timp, relatează CNN.

„În mod evident, poți spune logic, că dacă am fi avut un proces activ și începeam să atenuăm situați mai din timp, am fi putut salva mai multe vieți”, a spus Fauci, specialistul imunolog de top din Statele Unite. El a fost întrebat dacă măsurile de distanțare socială și de carantină ar fi prevenit mai multe decese dacă ar fi fost luate în februarie, când administrația Trump ar fi trebuit să fie deja conștientă de gravitatea situației.

„Evident, nimeni nu va nega acest lucru, că puteau fi salvate mai multe vieți, dar procesul politic prin care se iau astfel de decizii este complicat”, a completat Fauci. Afirmațiile doctorului Fauci vin după ce un raport al The New York Times a detaliat pașii greșiți luați de Donald Trump în primele săptămâni ale pandemiei și cum acesta și consilierii săi au ignorat avertismentele privind gravitatea situației și capacitatea de a ucide a coronavirusului.

Conform acestui raport, Dr. Robert Kadlec, unul dintre oficialii de top de la Departamentul de Sănătate a convenit crearea grupului de lucru împotriva coronavirusului pe 21 februarie. Grupul a stabilit, în prima sa întâlnire, că măsurile potrivite sunt de distanțare socială agresivă, în pofida perturbării severe a economiei. Donald Trump a ignorat indicațiile și a luat măsurile abia în data de 16 martie.