22.1 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024 - 7:33
No menu items!

Expertiza în cazul Ioan Niculae, blocată după ce DIICOT l-a pus sub acuzare pe expert

spot_img

Un profesor universitar este acuzat de favorizarea unui grup de evazioniști

Ioan Niculae_SZ

Marcel Vulpoi, profesor de contabilitate la ASE, expert CECCAR şi patronul cele mai mari firme de consultanţă financiar-contabilă din Ilfov, a fost pus sub acuzare de DIICOT pentru favorizarea unui grup de evazionişti care alimenta cu facturi false sute de alte firme.

Marcel Vulpoi a fost una dintre cele 103 persoane ridicate, săptămâna trecută, cu mandate de aduce de DIICOT Bucureşti într-un dosar privind fraude economice în domeniul comerţului cu carne.

La finalul audierilor, Vulpoi a aflat oficial acuzaţiile, împotriva lui nefiind luată vreo altă măsură preventivă. Acesta este suspect pentru aderare la grup organizat şi complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, fiind acuzat că a sprijinit în ultimul an o prolifică grupare evazionistă al cărei lider este un personaj cu numeroase antecendente în domeniu – Petre Alfred Petrea, coordonatorul a 42 de firme fantomă. Procurorii susţin că Marcel Vulpoi ştia despre „natura ilegală a activitatilor desfăşurate de acestea”, puternica sa firmă de consultanţă oferind servicii celor 42 de firme implicate inclusiv în obţinerea de credite cu acte false şi în accesarea de fonduri europene. DIICOT a confirmat pentru Sursa Zilei că şi un alt şef de echipă de la Vulpoi&Toader Management, Lucian Vuţescu, a fost şi el pus sub acuzare pentru aceleaşi infracţiuni ca şi şeful său.

„În perioada 2013-2014 a sprijinit grupul organizat de Petre Alfred, acordând consultanţă financiar-contabilă prin filma Vulpoi&Toader Management şi prin ţinerea evidenţei contabile pentru un număr însemnat de societăţi comerciale controlate de grupare, având cunoştinţă de natura ilegală a activităţilor desfăşurate de acestea. Şi complicitate la evaziune în formă continuată, prin aceea că a sprijinit membrii grupării prin acordarea de consultanţă în perioada menţionată”, se reţine de către procurorii în dispozitivul referatului prin care au cerut arestarea preventivă pentru Petre Alfred Petrea, Georgiana Dascălu (economist şi secretară), Roxana Petraru (avocata grupării), Septimiu George Vasile Carp, implicaţi şi într-o anchetă din 2009 privind tranzacţii cu uleiuri minerale.

Alţi doi consultanţi pe fonduri europene (Galina Mămăligă şi Răzvan Sârbu) sunt şi ei puşi sub acuzare în aceeaşi anchetă.

Sursa Zilei a scris în urmă cu 10 zile că procurorii redactează o nouă solicitare către Parlament pentru a obţine avizul în vederea urmăririi penale a fostului ministru al economiei Varujan Vosganian, având la bază rezultatele preliminare ale unei expertize dispuse, în 14 martie 2014, de procurorii George Şpaiuc şi Valentin Trif. Pe acest caz, DIICOT desemnase 3 experţi, unul dintre cei trei fiind chiar Marcel Vulpoi. Experţii au prezentat în urmă cu aproape o lună un draft al expertizei, urmând să predea până la sfârşitul anului documentul final care trebuia să lămurească relaţiile dintre Interagro, cele 6 combinate controlate de Ioan Niculae şi Romgaz. Cu Marcel Vulpoi pus sub acuzare pentru acuzaţii grave, procurorii care instrumentează dosarul Romgaz ar trebui să clarifice şi în ce măsură expertiza solilcitată de ei a fost compromisă.