21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024 - 17:12
No menu items!

Expertiza clădirilor afectate de cutremurele din Gorj, întârziată pentru că în tot județul există un singur expert, în vârstă de 75 de ani

spot_img

În județul Gorj, unde în această săptămână s-au produs două cutremure cu magnitudinea 5,7, respectiv 5,2 există o singură persoană calificată pentru expertizarea seismică a clădirilor – un expert în vârstă de 75 de ani, conform primarului din Târgu Jiu, Marcel Romanescu.

Primarul a spus, joi, la B1TV, că, din acest motiv expertizarea clădirilor afectate de cutremure este mult îngreunată.

„Printr-un act normativ trebuie să găsim o soluție. Foștii inspectori de la Inspectoratul de Stat în Construcții, oameni cu mare experiență, ar putea să treacă în categoria experților tehnici pentru construcții avariate în urma cutremurelor.

La nivelul județului Gorj avem un singur expert avizat care deține toate acreditările pentru a face expertiză la clădiri care se află după cutremure nu tot mai bune. A împlinit de ceva timp 75 de ani.

Un singur expert pentru câteva zeci de clădiri este prea puțin.

În acest moment s-a făcut o primă evaluare la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-au stabilit patru echipe cu reprezentanți ai Inspectoratului de Stat în Construcții, ISU Gorj, Prefectura, Primăria Târgu Jiu, Poliția Națională, care s-au deplasat la fiecare locuință, proprietăți private sau publice, și pe baza evaluării, se stabilește dacă e nevoie de o expertiză sau intervențiile se pot face mult mai simplu”, a declarat primarul din Târgu Jiu, potrivit sursei citate.

După cutremurele din ultimele zile, alimentarea cu gaze și energie electrică a Palatului Administrativ din Târgu Jiu a fost oprită.

Prefectul de Gorj, Cristina Cilibiu, spune că experții au venit să vadă cât de gravă este situația, mai ales că și acum se desprind bucăți din tavanul clădirii.

Evaluări se vor face și la școlile din centrul municipiului Târgu-Jiu, inclusiv la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” și la Palatul Copiilor, unde s-au semnalat probleme, a mai spus prefectul, conform Gorjeanul.

De altfel, cutremurele din ultimele zile în Oltenia au determinat autoritățile să ia măsuri de urgență în privința școlilor. Elevii din Gorj sunt în prezent în vacanță, iar vacanța unora se va prelungi și săptămâna viitoare.

Un cutremur de 5,7 grade s-a produs, marți, în județul Gorj. Seismul a fost urmat, până joi după-amiază, de peste 300 de replici, au anunțat reprezentanții Institutului Național pentru Fizica Pământului.

                                                                                                                 Adina Silav