3.3 C
București
miercuri, 19 ianuarie 2022 - 19:32
No menu items!

Expert american în securitate națională, la News Hour with CNN: “SUA se uită la România ca la un aliat cheie”

spot_img

Joel Rubin, expert american în securitate națională şi politică externă, a analizat, în exclusivitate la emisiunea la emisiunea News Hour with CNN, de la Antena 3, discuția purtată, joi seara, de Joe Biden și Klaus Iohannis. În dialog cu jurnalista Ana Maria Roman,  Rubin a spus că “SUA se uită la România și la aliații NATO de pe flancul estic ca la niște aliați cheie pentru a pune presiune pe Vladimir Putin și a-l încuraja să se gândească serios înainte de a întreprinde o acțiune militară în Ucraina”. 

Joel Rubin a vorbit despre discuția purtată, joi seară, de președintele SUA cu liderii București 9. Întrebat cu privire la importanța angajamentului și rolului României în criza ucraineană, expertul american a explicat că “relația dintre SUA și România este foarte importantă”.

“Președintele Biden a susținut, în mod clar, că nu acceptă ceea ce face Vladimir Putin, faptul că pune presiune și că ia în calcul invadarea Ucrainei. Președintele se uită la estul Europei, iar România este extrem de importantă, este o zonă care trebuie consolidată, ca partener, ca aliat, în apărarea față de agresiunea Rusiei. SUA se uită la România și la aliații NATO de pe flancul estic ca la niște aliați cheie pentru a pune presiune pe Vladimir Putin și a-l încuraja să se gândească serios înainte de a întreprinde o acțiune militară în Ucraina“, a adăugat expertul american.

Întrebat dacă, în acest context, se ia în considerare aducerea de trupe suplimentare în România, Joel Rubin a precizat că Joe Biden le-a dat asigurări liderilor țărilor din grupul București 9 că “SUA le va acorda asistență și protecție, în calitate de membrii NATO cu drepturi depline“.

Ceea ce încearcă Biden să-i arate lui Putin este că există o linie roșie, pe care nu o poate trece. Nu poate invada Ucraina, iar SUA își vor folosi forța, sancțiunile, cel mai agresiv și direct mod de a avea un impact asupra lui Vladimir Putin. Dar, dacă e să ne uităm la imaginea per ansamblu, există o serie de capabilități pe care SUA le pune la dispoziția Ucrainei: asistență de câtiva ani”, a mai spus Joel Rubin.

Cu privire la posibilele scenarii în care lucrurile ar putea evolua, Rubin a explicat că această situație crează neliniști la Washington, “pentru că Vladimir Putin a demonstrat în trecut că nu respectă integritatea terirorială, nu respectă Ucraina și că este gata să invadeze, așa cum s-a întâmplat cu Georgia”.
 
“Există foarte multă îngrijorare, dar ceea ce vedem acum este o dorință politică de a-i ține piept lui Putin”, a mai explicat expertul. Cu toate acestea, “când vorbim de acțiuni militare, este un drum foarte periculos. Trebuie să înțelegem, foarte mulți oameni cunosc puterea nucleară a Rusiei și a Statelor Unite. 90% din arsenalul nuclear mondial este în mâinile Rusiei și Statelor Unite. Ceea ce încearcă președintele să spună acum este: “Opriți-vă, nu mergeți înaine! Veți avea de suferit!” Este susținut politic pentru astfel de decizii”, a încheiat Joel Rubin.
 
R. Dan