luni, 30 noiembrie 2020 - 23:17

Experimentaţi România aşa cum era odată, în România rurală

Scandal la Buzău. Candidatul partidului fondat de „Petrov”, acuzat de blaturi și combinații politice

Dezvăluiri de senzație și scandaluri au apărut în aceste zile în viața politică buzoiană, protagoniști fiind politicieni cu state vechi, mai ales cu palmares...

Statistici alarmante în Japonia: mai multe victime cauzate de sinucideri într-o singură lună, decât toate decesele Covid. Femeile și copiii, cele mai expuse

Experții au avertizat că pandemia ar putea duce la o criză de sănătate mintală. Șomajul în masă, izolarea socială și anxietatea îi afectează pe...

UK: Pandemia scoate la suprafață rețelele de exploatare sexuală a româncelor. 90% dintre ele au fost recrutate de iubiți

Traficanții sexuali pot obține profituri de peste 1 milion de lire sterline pe an de pe urma unui bordel, iar restricțiile Covid le-au ușurat...

Pacienții COVID din corturile militare intră în iarnă. Primul medic al țării: Altă întrebare

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, cu ocazia vizitării Spitalului Universitar București (fost Municipal), că nu există încă soluții pentru pacienții COVID internați în...

O jurnalistă americană a scris în LA Times despre excursia pe care a făcut-o pe tărâmuri parcă „ieșite din Hansel și Gretel”

romania rurala

Jurnalista Anne-Marie O’Connor a relatat pentru cotidianul vest-american LA Times periplul său în România și recomandă cu mare căldură vacanțele în țara noastră, făcând chiar și recomandări asupra modului de a ajunge sau locurilor de cazare.

Un tânăr scriitor englez care trecea prin România a fost captivat de către ţăranii care l-au primit în casele lor şi l-au invitat să ia parte la obiceiurile şi sărbătorile dintr-o ţară plină de artă populară, cuiburi de berze şi castele rupte din basme.

William Blacker a rămas – timp de opt ani – şi a scris ‘De-a lungul drumului fermecat’, un memoriu cordial din 2009 a României izolate, care l-a atras de la agitaţia unei vieţi moderne.

În timpul unei excursii în România, am început să înteleg ispitele tărâmului turnurilor medieval şi al cetăţilor de piatră ce par a fi ieşit din ‘Hansel şi Gretel’.

A început cu dorinţa de a explora ţările mai puţin vizitate ale Europei, o dorinţă pe care eu şi soţul meu am împărtăşit-o cu un alt cuplu. Ne-am adunat toţi patru în Bucureşti pentru o excursie de o săptămână cu trenul şi maşina prin provinciile din România.

Din momentul răsturnării regimului Comunist în 1989, România a câştiga o reputaţie pentru frumuseţea sa naturală nealterată şi pentru arhitectura istorică bine conservată, fără comercialismul industriilor turistice mai stabile.

Aici, în faimoasele regiuni muntoase ale Transilvaniei şi Maramureşului, ţăranii încă mai cultivă pământul cu ajutorul cailor şi plugurilor, aducând aminte de Europa secolului al 19-lea.

În timpul călătoriei noastre de trei zile prin judeţul Maramureş, am stat cu familii de fermieri în comunităţi rurale şi am văzut oameni ce purtau bluze tradiţionale Româneşti, care inspiră designerii de modă din zilele noastre.

Primul nostru pas către trecut a fost satul Rogoz, pentru a vizita Biserica Sfinţii Arhangheli. A rezistat invaziei tătarilor de la 1661 şi este una dintre cele opt biserici din regiune care fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Altarul de pe axa est-vest de la Rogoz combină influenţele gotice cu tradiţiile ortodoxe, cu uşi sculptate, interioare cu scene biblice pictate simplu şi o masă lungă în aer liber pentru sărbătorile comunale.

La târgul din Târgu Lăpuş, am fost trataţi cu o paradă a localnicilor îmbrăcaţi în haine tradiţionale, precum şi cu muzică şi dans. Am luat o masă delicioasă cu pui, cârnaţi artizanali şi bere produsă local.

Ospitalitatea este ceva cu care se mândresc. Ne-am petrecut prima noapte la Rohia, la Pensiunea Casa Gherman, ai căror patroni ne-au recomandat o excursie la mânăstirile locale.

În dimineața următoare conduceam pe un drum de ţară printre stupi de albine şi prin cătune pline de case ale căror faţade purtau modele geometrice.

În scurt timp am ajuns la Mânăstirea creştin-ortodoxă Rohiţa, pe un deal cu o vedere spre o vale de un verde luxuriant, plină de păduri. În capela ornată, pe un fond de culori saturate erau expuse icoane ale sfinţilor şi martirilor.

Doi câini ciobăneşti anunţau sosirea unui călugăr voios într-o robă lungă şi neagră, care ne-a întâmpinat şi ne-a invitat în loggia sa pentru un prânz neaşteptat.

După ce a întins o faţă de masă, a adus un castron de mămăligă, un terci românesc din mălai, aromat cu brânză şi carne de porc. Am ‚lustruit’ mâncarea cu gustul fin al lichiorului de pere pe care ni l-a dat după masă.

Am continuat prin Carpaţii Orientali până la Mânăstirea Bârsana, ce are secţiuni de lemn, sculptate elaborat. Am vizitat casa de turtă dulce a unui artizan local, ale cărui sculpturi de cerbi, cai şi scene rurale împodobesc multe dintre case.

La amurgul ultimei zile am rămas la pensiune şi ne-am uitat la ţăranii ce conduceau căruţele trase de cai, până ce proprietarii au închis porţile de lemn.

Anne-Marie O’Connor

O.C.

„Icoana” unui candidat PNL, în „procesiune electorală” prin județ. FOTO

Fostul primar din Turceni, Ion Iordache, își promovează imaginea obligându-și stafful de campanie să colinde cu tabloul său pe post de icoană. Este cel mai...

Top autostrăzi octombrie. Cele mai mari progrese ale constructorilor de autostrăzi. FOTO/VIDEO

Constructorii unor loturi din autostrăzile Comarnic – Brașov, Sibiu – Pitești și Sebeș – Turda au avut luna trecută cele mai mari progrese, potrivit...

Tragedia de la Piatra Neamț: Singurul supraviețuitor al incendiului a ieșit de la terapie intensivă

Pacientul adus în stare gravă la unitatea mobilă Leţcani de la Spitalul Judeţean Neamţ în urma incendiului din 14 noiembrie se simte mai bine,...

Poliția și jandarmeria Constanța, mobilizate pentru Pelerinajul de Sfântul Andrei ca pentru un Hram normal

„Dispozitive uzuale pentru un astfel de eveniment” şi „nu au fost adoptate măsuri suplimentare faţă de anii precedenţi” şi nici „nu au fost mobilizate...

Președintele Klaus Iohannis a stâlcit comorbiditățile

Președintele Klaus Iohannis a reușit să greșească forma celui mai des-utilizat substantiv din această pandemie. Liderul de la Cotroceni a spus “comorbități”, în loc...