21.6 C
București
miercuri, 23 iunie 2021 - 1:31

Experți: “teroristul” de la Iași nu a avut discernământ

spot_img

Oliver Stan, “teroristul” care a încercat să detoneze o bombă la Facultatea de Electronică din Iaşi nu a avut discernământ când a comis fapta. Aceasta este concluzia Comisiei de expertiză psihiatrică, în baza căreia procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) urmează să dispună internarea acestuia într-un spital de psihiatrie de maximă siguranţă.

Rezultatele preliminare ale expertizei psihiatrice trimise joi procurorilor DIICOTIaşi arată că Oliver Stan nu a avut discernământ în momentul comiterii faptei. “Este vorba despre concluziile preliminare pe care le-am primit, raportul final al comisiei urmând să ajungă la noi la începutul săptămânii viitoare. Bărbatul nu a avut discernământ, iar procurorul de caz va propune instanţei fie internarea provizorie, fie internarea definitivă într-un spital de psihiatrie de maximă siguranţă”, a declarat, joi, procurorul-şef al DIICOT Iaşi, Daniel Horodniceanu, citat de Mediafax.

Oliver Stan a avut până acum patru întâlniri cu membrii Comisiei de expertiză psihiatrică. El a stat internat în toată această perioadă la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi, unde se află şi în prezent, iar potrivit managerului spitalului, Lucian Burlea, nu a primit tratament şi nu a creat probleme.

Pe 8 iulie, Oliver Stan a intrat într-o sală de curs a Facultăţii de Electonică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnice din Iaşi, care funcţionează în Corpul A al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”, unde se aflau patru cadre didactice şi 41 de studenţi care susţineau examenul de licenţă. Bărbatul, care avea în spate un rucsac, a început să strige că va detona o bombă, cerând să vină Poliţia.

Stan ar fi activat declanşatorul, dar, deoarece capsa era utilizată, bomba nu a explodat, însă s-a produs o explozie de mică amploare la dispozitivul de declanşare. Imediat, bărbatul a fost imobilizat de doi studenţi.

Andrei Tudor