4.6 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 18:13
No menu items!

Experți: Seismele din judeţul Galaţi nu au fost cauzate de exploatările petroliere

spot_img

Două cutremure puternice s-au produs în Oceanul Pacific

Seria de cutremure din judeţul Galaţi nu poate fi asociată cu influenţa exploatărilor petroliere din zonă, iar analiza probelor de apă potabilă arată că, dacă aceasta nu a corespuns standardelor de calitate, cauza este reprezentată de precipitaţiile masive, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Concluziile aparţin reprezentanţilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi celor care îndeplinesc funcţii de sprijin, se precizează într-un comunicat remis vineri de IGSU. O altă concluzie este aceea că “martorii montaţi pe locuinţele afectate pentru monitorizarea situaţiei demonstrează că acestea nu au fost afectate de seismul produs în judeţul Vrancea”.

IGSU mai precizează că măsurile ce urmează să fie luate referitor la situaţia din judeţul Galaţi vizează, în principal, identificarea profilului electrometric al solului, analiza în laborator a structurii solului, stabilirea profilului hidrogeologic al apelor subterane şi evaluarea efectelor fenomenelor manifestate asupra construcţiilor şi infrastructurii.

Informaţiile au fost făcute publice după ce la sediul IGSU a avut loc, joi, întrunirea grupului operativ constituit pentru evaluarea situaţiei create de activitatea seismică din judeţul Galaţi.

La întrunire au participat specialişti din Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţei Publice, Ministerul Educației, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, Institutul Geologic al României, Centrul Naţional de Cartografie, Institutul URBAN-INCERC, instituţii de învăţământ superior de profil şi IGSU.

Prefectul de Galaţi, Emanoil Bocăneanu, a declarat joi că numărul şi intensitatea cutremurelor produse în satul Izvoarele au scăzut constant în ultimele zile, precizând că “gradul de degradare a locuinţelor nu este atât de mare încât să pericliteze siguranţa oamenilor”.

Din 23 septembrie, în zona comunelor Slobozia Conachi şi Schela din Galaţi au avut loc peste 200 de cutremure, cel mai afectat fiind satul Izvoarele.

Potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, peste 30 de cutremure au avut magnitudinea peste 2,5 grade pe scara Richter, iar cel mai puternic seism a avut 3,9 grade pe scara Richter şi s-a produs pe 29 septembrie.

Lucian Mera