8.6 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 12:12

Experţii din dosarul lui Marian Oprişan, reţinuţi de DNA

spot_img

Cele două experte sunt acuzate că s-au pus de acord cum vor aborda expertiza, astfel încât să -l favorizeze pe preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea

Marian Oprisan_SZ

Cei doi experţi contabili din dosarul lui Marian Oprişan au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzaţi că au stabilit împreună cum vor aborda expertiza, astfel încât să îi favorizeze pe inculpaţii din dosar.

Oficialii DNA au precizat sâmbătă, într-un comunicat de presă, că au fost reținute Ileana Roxana Cernea (Pintea), expert financiar contabil desemnat de instanță, sub acuzaţiile de favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu și fals intelectual, şi Elena – Valentina Mușuroiu, expert parte, sub acuzaţiile de complicitate la favorizarea făptuitorului și complicitate la abuz în serviciu. Cele două urmează să fie prezentate instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cernea (Pintea) Ileana Roxana a fost desemnată de către instanța de judecată, în data de 10.07.2014, pentru a efectua expertiza financiar-contabilă în dosarul nr. 271/231/2010 al Judecătoriei Cluj-Napoca – Secția Penală, având ca obiect judecarea unui dosar finalizat cu rechizitoriu de procurorii anticorupţie şi trimis spre judecare la data de 05 iunie 2006. Dosarul a fost strămutat de mai multe ori, în prezent fiind în curs de judecare, în primă instanţă, la Judecătoria Cluj Napoca.

Unul dintre inculpaţii trimişi în judecată în dosarul sus menţionat a cerut numirea, în calitate de expert recomandat pentru a participa la efectuarea expertizei financiar contabile, a lui Mușuroiu Elena Valentina care a şi dobândit această calitate.

Conform atribuțiilor stabilite de instanța de judecată, expertul desemnat Cernea (Pintea) Ileana Roxana trebuia să răspundă la obiectivele expertizei, stabilite de magistratul care a dispus administrarea acestei probe. La rândul lor, experții parte (recomandați de inculpații din dosar) urmau să-și exprime și ei opiniile cu privire la obiective.

Încălcând sarcinile ce-i reveneau cu privire la întocmirea raportului de expertiză financiar-contabilă, respectiv acelea de a fi independent față de orice intruziune, corect și imparțial, Cernea (Pintea) Ileana Roxana (experta desemnată de instanță) a stabilit împreună cu Mușuroiu Elena Valentina (experta parte recomandată de unul din inculpați) modul în care vor aborda expertiza, așa încât să servească intereselor inculpaților judecați și, de asemenea, strategia de urmat pentru atingerea scopului.

Mai mult decât atât, cele două au convenit ca expertiza să fie realizată de către Mușuroiu Elena Valentina, fără ca expertul judiciar numit de instanță să analizeze documentele puse la dispoziție și să tragă propriile concluzii care se impun, în mod obiectiv.

Astfel, Cernea (Pintea) Ileana Roxana a acceptat ca Mușuroiu Elena Valentina să fie cea care să elaboreze expertiza pentru ea, fără a avea nicio contribuție, rezumându-se doar la a-și însuși expunerea, argumentația și concluziile redactate în numele său de expertul parte al inculpatului judecat în dosarul sus menționat, prin semnarea documentului.

Direcţia Naţională Anticorupţie
comunicat de presă

DNA mai precizează că, în aceeași cauză, s-a dispus efectuarea urmăririi penale și față de Liviu Macovei, expert parte, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Există indicii şi probe care conturează suspiciunea rezonabilă că Macovei Liviu, în calitate de expert parte al unui alt inculpat, în dosarul depus în dosarul Judecătoriei Cluj Napoca nr. 271/231//2010, a acceptat să semneze raportul de expertiză contabilă, conștientizând că nu a fost întocmit de către expertul desemnat de instanţă Cernea (Pintea) Ileana Roxana şi că, în acest mod, se încalcă prevederile legale și totodată se aduce atingere dreptului părților vătămate din dosar la desfășurarea procesului în mod echitabil.

Direcţia Naţională Anticorupţie
comunicat de presă