-1.2 C
București
joi, 27 ianuarie 2022 - 4:53
No menu items!

EximBank România a semnat un acord de cooperare financiară cu China Eximbank

spot_img

sediu_EximBank2

EximBank a semnat marți un acord de cooperare financiară cu China Eximbank, care stabilește cadrul general de cooperare între cele două instituții pentru stimularea investițiilor chineze în România, potrivit unui comunicat transmis de banca de stat românească.

”Semnarea acestui acord reprezintă încă un pas spre concretizarea discuțiilor purtate în cadrul Forumului Economic și Comercial China – Europa Centrală și de Est, care s-a desfășurat la București la finele anului trecut. Urmăm astfel cadrul strategic stabilit de Guvern, care fixează coordonatele și obiectivele macroeconomice și care oferă posibilitatea tuturor instituțiilor implicate să  participe la efortul de stimulare a creșterii economiei naționale”, a spus Traian Halalai, președintele EximBank.

Cele două bănci dispun de o gamă diversificată de produse şi servicii specifice de susţinere a exportului şi investiţiilor în străinătate, armonizate cu bunele practici şi reglementările internaţionale.

Acordul are drept scop stabilirea și dezvoltarea unei relații de cooperare pe termen lung pentru promovarea investițiilor chineze în România, în special pentru proiecte din România în domeniul energiei și infrastructurii pe care companiile chineze să le dezvolte sau în care să investească.

În vizita pe care delegația EximBank o efectuează în prezent la Beijing, mai sunt programate întâlniri cu oficiali ai China Development Bank și ai China Export and Credit Insurance Corporation Sinosure, specializată în acordarea de asigurări pentru creditele de export.

”Vom avea o rundă de discuții și cu reprezentanţii Ambasadei României la Beijing pentru identificarea modalităţilor de susţinere a companiilor româneşti în relaţia cu parteneri din China. Ne-am propus să dinamizăm și relația cu atașații/consilierii economici din ambasade care sunt un activ foarte valoros pe care îl putem exploata (…) pentru consolidarea prezenței companiilor românești pe piețele externe. Aceștia au capacitatea de a furniza informații relevante pentru companiile românești, iar EximBank acționează în mod constant pentru facilitarea dialogului cu mediul de afaceri și transferarea către  acesta a elementelor de context de care este nevoie în fundamentarea deciziilor de business”, a mai spus Halalai.

Acesta a adăugat că, în contextul în care exportatorii românii doresc să diversifice destinațiile de export, piața chineză reprezintă o alternativă, oferind oportunități mari.

”Având suportul EximBank, firmele românești pot reduce din deficitul comercial, paleta produselor ce pot fi livrate pe piața chineză putând excede aria celor agroalimentare, mergând către zonele de nișă cum ar fi produsele de înaltă tehnologie şi software”, se afirmă în comunicat.

Vlad Bârleanu