19.2 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 9:02
No menu items!

Eximbank raportează un profit net de 35 mil. lei în T1, în creștere anuală de cinci ori

spot_img

Rata creditelor neperformante este de aproximativ 3%

eximbank

Banca de stat EximBank a raportat luni un profit net de aproape 35 de milioane de lei pentru primul trimestru din 2015, de cinci ori mai mare față de cel înregistrat în perioada similară din 2014.

Traian Halalai, președintele EximBank, a declarat că această performanță vine în contextul în care banca și-a asumat creșterea gradului de susținere a economiei reale într-o perioadă dificilă pentru piața finanțărilor corporate, marcată de acțiunea unor factori externi adverși, precum nivelul redus al cererii și concurența intensă pe partea de ofertă.

”În primele trei luni ale acestui an, volumul expunerilor noi asumate, atât în nume și cont propriu, cât și în numele și contul statului, a ajuns la aproape 275 de milioane de lei, din care 80% au fost direcționate către finanțarea companiilor, diferența fiind reprezentată de scrisori de garanție bancară sau plafoane multiprodus. În același timp, portofoliului de credite nete al băncii s-a majorat cu 6% față de sfârșitul anului trecut”, a spus Halalai.

Expunerile totale din activitățile de finanțare, garantare și asigurare derulate de EximBank se situau la sfârșitul primului trimestru al acestui an la 4,74 miliarde de lei, fiind orientate în principal către companii care activează în sectoare prioritare ale economiei precum producția și distribuția de energie, industria metalurgică sau industria extractivă.

Activele bancare au atins la 31 martie 2015 nivelul de 4,1 miliarde de lei, în creștere cu 5% față de cel înregistrat la finalul anului trecut, la acestea adăugându-se expunerile administrate de EximBank în numele și contul statului român, în valoare de 2,3 miliarde de lei.

În primul trimestru al anului, venitul net bancar al EximBank a urcat cu 45% față de intervalul similar din 2014, până la 59,8 milioane de lei, evoluție susținută de creșterea venitului net din dobânzi și de evoluția pozitivă a veniturilor obținute din tranzacționarea titlurilor de stat.

Cheltuielile operaționale au fost de 23,8 milioane de lei, în urcare cu 8% față de primul trimestru din 2014, ca urmare a extinderii teritoriale și a bazei de clienți și produse. Aceste rezultate au condus la obținerea unui profit operațional de 35,9 milioane de lei, în creștere cu 87% față de cel înregistrat în intervalul similar din 2014.

Ponderea costurilor operaționale în venitul net bancar s-a redus de la 55% în anul 2012, la 43% în 2014, respectiv 40% în primele trei luni ale acestui an.

Rentabilitatea capitalurilor proprii a atins nivelul de 12,4% față de un nivel al anului 2014 de 4,4%, în vreme ce rentabilitatea activelor s-a plasat la 3,6% față de un nivel de 1,2% realizat în 2014. Raportul dintre costuri și venituri a fost de 39,7%, în scădere cu 24 de puncte procentuale față de perioada similară a anului 2014.

La finele primului trimestru al anului, banca se situa peste limitele impuse de Basel III atât în ceea ce privește rata adecvării capitalului (65% versus 8% – nivel reglementat), cât și în ceea ce privește cerințele de lichiditate (decembrie 2014:  indicatorul de acoperire cu lichidități 340%, indicatorul de finanțare netă stabilă 140%).

Rata creditelor neperformante la sfârșitul anului trecut era de 3,1%, mult sub media sistemului bancar de 13,9%. Banca a obținut în 2014 un profit net de 46,6 milioane de lei.

EximBank este o bancă de stat, cu un portofoliu de produse axat pe trei direcţii de acţiune – finanţare, garantare şi asigurare. Scopul principal al băncii este susţinerea activității exportatorilor, a IMM-urilor şi a companiilor care derulează proiecte cu fonduri europene.

V.B.