1.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 4:42
No menu items!

EximBank raportează un profit de 32 mil. lei în primele șase luni

spot_img

Rata creditelor neperformante este de 9%

sediu_EximBank2

EximBank a obținut în primul semestru din 2014 un profit net de aproximativ 32 de milioane de lei, cu 29% mai mare decât în primele șase luni ale anului precedent, potrivit unui comunicat al băncii.

Creșterea a avut la bază extinderea bazei de clienți și a acoperirii teritoriale definirea unui model de business sustenabil, cu o capacitate bună  de generare a veniturilor.

Volumul expunerilor noi acordate (atât în nume și cont propriu, cât și în numele și contul statului) a totalizat, în S1, aproximativ 475 de milioane de lei, din care 90% au fost orientate către finanțarea companiilor, diferența reprezentând scrisori de garanție bancară sau plafoane multiprodus.

Traian Halalai, președintele EximBank, a afirmat că portofoliul de credite nete a crescut cu 24% față de sfârșitul lui 2013.

Ponderea costurilor operaționale în venitul net bancar s-a redus redus de la 54,7%  în 2012, la 52,5% în 2013 și la 46.,% în semestrul I al anului 2014.

Față de sfârșitul anului precedent, în iunie 2014 activele băncii erau cu 244 de milioane de lei mai mari.

”Una dintre direcțiile strategice de business din această perioadă a fost să îmbunătățim structura activelor prin reorintarea investițiilor din titluri de stat în plasamente interbancare (pe termen scurt), scopul final fiind acela de a disponibiliza fonduri pentru susținerea creșterii activității de creditare. Totodată, ne-am concentrat pe menținerea unei politici prudențiale în ceea ce privește analiza riguroasă a dosarelor de credit, precum și pe un efort susținut în zona activităților de recuperare a creanțelor”, a mai spus Halalai.

Eximbank are o rată a creditelor neperformante de 9,55%, sub media sistemului bancar, care la sfârșitul lunii martie era de 22,26%.

EximBank este o bancă de stat, cu un portofoliu de produse axat pe trei direcţii de acţiune – finanţare, garantare şi asigurare. Scopul principal al băncii este susţinerea activității exportatorilor, a IMM-urilor şi a companiilor care derulează proiecte cu fonduri europene.

V.B.