2.6 C
București
joi, 12 decembrie 2024 - 3:35
No menu items!

EximBank lansează un nou tip de asigurări pentru exportatori, cu un buget de 8 mil. €

spot_img

Produsul este destinat companiilor care vor să găsească noi clienți din străinătate

sediu_EximBank2

EximBank a anunțat lansarea unei noi facilități de asigurare temporară a exporturilor pe piaţa Uniunii Europene şi a ţărilor OECD, destinată companiilor românești care se confruntă cu imposibilitatea acoperirii riscurilor comerciale şi politice de către asigurătorii privaţi.

Această facilitate, valabilă din această lună până la 31 decembrie 2016, intră în categoria ajutoarelor de stat și a fost recent autorizată de către Comisia Europeană. Bugetul este de aproape 8 milioane de euro.

Traian Halalai, președintele EximBank, a declarat că încearcă acopere segmentul de piață lăsat liber de către asigurătorii privați ai creditelor la export care, în ultima perioadă, au diminuat limitele de credit pentru diferite țări membre ale Uniunii Europene și/sau membre ale OCDE și nu mai oferă polițe de asigurare pentru un singur risc.

Acest tip de asigurare este destinat IMM –urilor exportatoare cu o cifră anuală de afaceri la export mai mică de 2 milioane de euro și exportatorilor – atât IMM, cât şi companii mari – care realizează livrări către un singur debitor, în cazul în care perioada de expunere la risc (perioada de fabricaţie plus perioada de credit comercial) este mai mare de 181 de zile.

Asigurarea EximBank acoperă 85% din pierderile înregistrate ca urmare a producerii unor riscuri comerciale și politice justificate din punct de vedere economic, nefiind acceptată acoperirea cumpărătorilor cu întârzieri la plată.

”Polițele de asigurare ale EximBank preiau riscurile pe plan internațional și astfel companiile au posibilitate de a exporta cu încredere pe piețe noi, de a angaja contracte mai mari, de a livra cu plata amânată sau de a  obține capital de lucru de la bancă”, potrivit unui comunicat al băncii.

EximBank este o bancă de stat, cu un portofoliu de produse axat pe trei direcţii de acţiune – finanţare, garantare şi asigurare. Scopul principal al băncii este susţinerea activității exportatorilor, a IMM-urilor şi a companiilor care derulează proiecte cu fonduri europene.

V.B.