24.2 C
București
vineri, 12 august 2022 - 0:04
No menu items!

EximBank lansează o asociație pentru promovarea exporturilor

spot_img

 eximbank

EximBank a anunțat că a început procesul de înființare a Asociației Române a Exportatorilor – AREX, proiect care își propune să contribuie la promovarea companiilor românești ce derulează tranzacții comerciale internaționale și la consolidarea prezenței românești pe piețe externe.

Traian Halalai, președintele EximBank, a afirmat că banca de stat se află în prezent într-o etapă de dezvoltare care îi permite să se poziționeze ca un ”factor de coagulare a comunității exportatoare”. Organizația are ca scop să crească gradul de reprezentativitate și coerență la nivel asociativ.

”Premisele de la care am pornit acest proiect au fost tendințele care se manifestă în economie, în general, și în tranzacțiile comerciale internaționale – în particular, dar, mai ales, feedback-ul primit în cadrul întâlnirilor pe care le-am organizat cu reprezentanții mediului de afaceri care, în majoritate, au reclamat necesitatea unei schimbări de abordare pentru acest segment important al economiei românești”, a spus Halalai.

Participarea la acest proiect este deschisă oricărui exportator, fără să implice o contribuție financiară.

AREX va oferi companiilor membre:

  • acces la informații cu privire la oportunitățile de afaceri din afara României;
  • facilitarea participării la evenimente de business internaționale și/sau misiuni economice oficiale;
  • acces la materiale de informare și analiza/studii de piață;
  • crearea unui cadru pentru dezvoltarea de rețele de afaceri (networking) și de comunicare.

Reprezentanții EximBank afirmă că proiectul beneficiază de susținerea mediului de afaceri, o parte din cele mai importante companii exportatoare ale României exprimându-și intentia de a se alătura acestuia și de a deveni membri fondatori.

EximBank este o bancă specializată pe produse de finanțare, garantare și asigurare pentru mediul de afaceri, fiind înființată în 1992. Acționarul majoritar este Ministerul Finanțelor, cu 95,3%.

În primele 11 luni ale anului trecut, exporturile României au înregistrat o creștere de 9%, la valori exprimate în euro.

AREX urmează să-și înceapă efectiv activitatea din această primavară.

V.B.