Exercițiu pentru cutremur, desfășurat de MAI și monitorizat de UE și NATO. Premierul a fost în centrul de comandă

Ministerul afacerilor interne a desfășurat, sâmbătă, un exerciţiu naţional intitulat „Seism 2018”, pentru testarea capacităților de intervenție civilă în cazul producerii unui cutremur.

Exercițiul, monitorizat de Uniunea Europeană și NATO, a început la ora 9. Scenariul presupune că s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici.

Premierul României, Viorica Dăncilă, a participat, sâmbătă, la ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, întrunit la Ciolpani.

Exerciţiul național „Seism 2018” constă în punerea în aplicarea a Concepţiei naţionale de răspuns post-seism. „Au fost alertate toate unităţile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din ţară se deplasează spre Capitală. La Ciolpani a fost activat Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei”, anunţă Ministerul Afacerilor Interne.

Autorităţile testează modul de răspuns la cutremur, modalitatea cum reacţionează fiecare din judeţele ţării pentru a veni în sprijinul zonelor calamitate şi, cel mai important, modul în care reacţionează autorităţile din Bucureşti şi cele centrale, într-o astfel de situaţie. „Exerciţiul urmează să fie observat şi monitorizat şi urmează să primim şi un raport la sfârşit, de către colegii de la Uniunea Europeană, de la Comisia Europeană, colegii de la NATO, şi o să avem şi colegii din SUA, de la Agenţia Federală pentru Management şi Situaţii de Urgenţă, care urmează să ajungă în România şi să participe la monitoizare. Exerciţiul are o dimensiune internaţională foarte mare, care va începe să se vadă în următoarele zile şi va creşte treptat. Vor fi participări internaţionale în cadrul exerciţiului”, a completat Arafat.

Andrei Tudor

NICIUN COMENTARIU