Exerciţiu NATO în România. Trafic îngreunat de joi pe mai multe drumuri naţionale pentru deplasarea coloanelor militare

Traficul ar putea fi îngreunat de joi pe rutele Giurgiu-Bucureşti şi Bucureşti-Piteşti-Râmnicu Vâlcea-Sibiu-Cincu, pentru că se vor deplasa coloane militare pentru exerciţiul NATO Noble Jump 2017. Opt convoaie ale Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat sosesc în România.

“În intervalul 1-4 iunie, pe rutele Giurgiu-Bucureşti (E85) şi Bucureşti-Piteşti (A1)-Râmnicu Vâlcea (E81)-Sibiu (Valea Oltului)-Cincu, se vor deplasa coloane militare, pentru un exerciţiu NATO. Poliţia Română le recomandă celor care se deplasează pe aceste rute să circule cu atenţie sporită şi să respecte indicaţiile şi semnalele poliţiştilor. În luna iunie, se va desfăşura exerciţiul NATO NOBLE JUMP 2017 (NOJP17), pe teritoriul Bulgariei, Greciei şi României, iar destinaţia finală a forţelor dislocate va fi Centrul Naţional de Instruire Întrunită ”Getica”, din Cincu”, precizează oficialii  Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) într-un comunicat de presă.

Potrivit Poliției, “la data de 1 iunie, în intervalul orar 09.00-20.00, coloanele militare se vor deplasa pe ruta Giurgiu-Bucureşti (E85); pe data de 2 iunie, în intervalul orar 00.01-18.00, se vor deplasa pe ruta Bucureşti-Piteşti (A1)-Râmnicu Vâlcea (E81)-Sibiu (Valea Oltului)-Cincu. De asemenea, coloanele se vor deplasa, la data de 3 iunie, în intervalul orar 09.00-17.00, pe ruta Giurgiu-Bucureşti (E85), iar la data de 4 Iunie 2017, în intervalul orar 00.00-15.00, pe ruta Bucureşti-Piteşti (A1)-Râmnicu Vâlcea (E81)-Sibiu (Valea Oltului)-Cincu”, potrivit sursei citate.

Aproximativ 4.000 de militari români şi din ţări membre ale NATO vor participa, cu 500 mijloace tehnice, la exerciţiul multinaţional NOBLE JUMP 2017 (NOJP17), care se desfăşoară, în perioada 26 mai – 16 iunie, pe teritoriul Greciei, Bulgariei şi României. Cea mai mare parte a trupelor străine vor sosi din unităţi din Albania, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia şi Spania pe calea aerului, iar echipamentul greu va fi transportat pe mare şi pe calea ferată, urmat de convoiul terestru, pe ruta Grecia – Bulgaria – România, până la Centrul Naţional de Instruire Întrunită ”Getica” din Cincu.

Opt convoaie ale Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF), care urmează să participe la exerciţiul Noble Jump 2017, vor sosi în România joi, 1 iunie, începând cu ora 9.20, prin punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu, dinspre Bulgaria.

Convoaiele militare care vor ajunge în România după debarcarea în portul Alexandroupolis, din Grecia, şi traversarea Bulgariei sunt compuse din aproximativ 300 de militari cu peste 150 de vehicule de luptă şi transportoare de trupe ce se vor deplasa la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre “Getica” din Cincu, judeţul Braşov.

În cadrul NOJP17, Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est va avea ca misiune coordonarea întregii etape de dislocare tactică a trupelor şi a echipamentelor pe teritoriul Greciei, Bulgariei şi României. Acest proces va fi facilitat de către Unităţile de Integrare a Forţelor NATO (NATO Force Integration Units – NFIUs) din Bulgaria, respectiv România, şi forţe aparţinând naţiunilor- gazdă.

R.D.

NICIUN COMENTARIU