19.5 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 4:12
No menu items!

EXCLUSIV. Managerul Spitalului Județean Ilfov acuză: “Grupuri de interese vor să pună mâna pe spital. Am transmis o plângere prealabilă ministrului” / AUDIO

spot_img

Managerul Spitalului Județean Ilfov, dr. Patricia Ene, denunță presiuni și vorbește despre grupuri de interese care încearcă să obțină controlul unității medicale, după ce, în presă, a fost publicat ultimul raport al Corpului de control al Ministerului Sănătății care vorbește despre o serie de nereguli, în principal în ceea ce privește sterilizarea instrumentarului și dezinfectarea.

Medicul a transmis deja o plângere prealabilă atât ministrului sănătății Florian Bodog, cât și președintelui Consiliului Județean Ilfov, instituție în administrarea căreia se află spitalul.

După cele minumum 30 de controale făcute în Spitalul Județean Ilfov doar în ultimele luni, managerul Patricia Ene spune, într-o declarație pentru Sursa Zilei, că va încerca să îndepărteze din spital “grupurile de interese”, cu prețul imaginii sale personale.

“Acest control – din păcate sau din fericire, nu știu cum aș putea să spun – nu este singurul. Au existat cel puțin 30 de controale care ne-au ocupat foarte mult timp și spațiu.

Este un raport pe care l-am primit, prin Consiliul Județean, la sfârșitul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie, în urma căruia bineînțeles că s-au făcut toate demersurile la nivelul instituției, s-au făcut Comitetele directoare respective cu stabilirea măsurilor și implementarea lor, o parte dintre ele au fost rezolvate. Există o plângere prealabilă pe care noi am făcut-o către Ministerul Sănătății în urma acestui raport al ministerului, pentru că sunt foarte multe lucruri care nu sunt tocmai în legalitate. Și atunci, am considerat necesar să fac această plângere prealabilă pe care i-am transmis-o și ministrului sănătății, este transmisă și președintelui Consiliului Județean. Pentru că mie mi se reproșează foarte multe lucruri care nu țin de activitatea mea managerială. Sunt circuite ale spitalului vechi, este un spital pavilionar, care a fost supus foarte multor lucrări de reabilitare, spitalul și-a schimbat foarte mult imaginea în ultima perioadă, nu mai arată ca o ghenă. Acum e foarte bun de făcut cadou premianților.

Am înțeles că nu există scrupule când e nevoie să scăpăm de <<super Patricia>>- pentru că tot se spune în presă așa despre mine – dar, mi-au terfelit imaginea, au intrat cu bocancii în viața mea personală, m-au urmărit prin oraș. Eu știu foarte bine care sunt motivele și, la un moment dat, poate că toată lumea o să le afle, dacă nu cumva le intuiți deja – pentru că sunt foarte multe interese în joc. (…) Deși am primit un computer tomograf de la Ministerul Sănătății, se pare că sunt nevoită să mă zbat să scot din spital o clinică privată adusă aici din alte, multe alte interese, și nu numai. Așa că e mult mai simplu să dai în <<super Patricia>> decât să aplici legea. Bineînțeles că în spital mai sunt foarte multe lucruri de făcut. Față de momentul în care am preluat spitalul, imaginea s-a schimbat, foarte multe lucruri s-au schimbat în spital.

Când am preluat Spitalul Județean Ilfov, acesta nu avea nici măcar un medic epidemiolog. Față de momentul respectiv, când funcționa doar cu un asistent de igienă, s-au implementat, la nivelul spitalului, o serie de măsuri în toate domeniile. Constatările privind modul de realizare a achizițiilor publice mi se par și contractorii, și nu au temei legal așa cum au fost redactate de cei de la Ministerul Sănătății. M-au înrudit cu directoarea medicală – că suntem fine, că suntem verișoare – lucruri total neadvărate. Foarte multe lucruri au plecat de la niște grupuri de interese pe care încerc să le îndepărtez din acest spital, cu prețul imaginii mele personale. (…)Există planuri de conformare care sunt agreate de Direcția de Sănătate Publică, secțiile au fost foarte mult reorganizate – Secția de Ginecologie s-a reorganizat, și este în curs de reorganizare, Secția de Gastroenterologie, Secția de Neuorologie. Oricine vă poate spune sau cine cunoaște acest spital așa cum arăta acum doi ani poate să vă spună că s-a schimbat complet imaginea și multe lucruri au intrat pe un făgaș normal. Dar, din păcate, nu poți să faci peste noapte ceea ce nu s-a făcut ani și ani de zile, poate zeci de ani. Cu atât mai mult cu cât există presiuni politice și presiuni de grupuri de interese. Probabil că, la un moment dat, o să fac publică plângerea mea prealabilă, sunt documente care pot fi puse la dispoziție”, a declarat dr. Patricia Ene pentru Sursa Zilei.

Raluca Dan

foto:jurnalul.ro