12.5 C
București
joi, 2 mai 2024 - 3:11
No menu items!

EXCLUSIV. „Fabrica de diplome” vrea să-și spele imaginea. Academia de Poliție și-a luat sistem antiplagiat

spot_img

Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, instituție aflată în centrul multor scandaluri privind acuzații de plagiat, ia măsuri pentru a preveni de acum înainte astfel de situații.

În mai 2021, Guvernul a aprobat reorganizarea Academiei de Poliţie, în două facultăţi, de Poliţie şi de Pompieri. Ministrul de Interne de atunci, Lucian Bode, anunţa că reorganizarea vizează desfiinţarea celor două şcoli doctorale care, din păcate, au adus mari prejudicii de imagine instituţiei.                                                                    

Astfel, după ce a devenit prima universitate din țară care și-a pierdut dreptul de a mai acorda titluri de doctor ca efect al unei serii de sancțiuni primite pentru încălcări ale eticii și integrității academice, conducerea Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza București” a hotărât să încerce să prevină acuzațiile de plagiat de acum înainte.

Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza București” a achiziționat în această lună un sistem pentru depistarea plagiatului.

Potrivit unui anunț de atribuire, publicat în SICAP, consultat de SursaZilei, instituția a dat 16.335 de lei pe un “Sistem Antiplagiat – Servicii de verificare antiplagiat”.

„Sistemantiplagiat.ro este un program informatic pentru compararea documentelor în formatele DOC, DOCX, RTF, TXT, ODT, PPT, PPTX si PDF în format editabil. El poate fi accesat de la orice calculator care are conexiune la internet. Din contul de administrator se permite crearea unui număr nelimitat de conturi de utilizator, gestionarea acestora, precum si vizualizarea activitatii utilizatorilor si descarcarea de statistici. Poate verifica documente în toate limbile de circulație internațională și are funcții speciale pentru detectarea limbii române.

Documentele verificate pot fi comparate cu resursele internetului, baza de date interna a institutiei, bazele de date ale altor institutii, baza de date legislativa si baza de date RefBooks, care contine peste 4.0000.000 de publicatii și texte din toate domeniile știintifice și culturale.

Sistemul emite Rapoarte de Similitudine în urma verificarii antiplagiat, acestea cuprinzând informații referitoare la document, coeficienții de similitudine care indică procentul din text care este identic cu resursele comparate, precum și întreg textul documentului verificat, în care se regăsesc evidentiațe în diferite culori fragmentele identificate de sistem”, se arată în document.

De asemenea, accesul la serviciu include și instrucțiunile în limba română, asistența tehnică pe toata durata contractului, crearea unei baze de date în care pot fi adăugate atât documente verificate, cât și documente care nu au fost verificate antiplagiat.

Pachetul include verificarea a 72.600.000 de caractere fără spații până la 31.12.2024, cu posibilitatea întocmirii unui act adițional pentru verificarea unui număr mai mare de caractere și pentru prelungirea perioadei de valabilitate.

                                                                                                    Adina Bucur Silav