12.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 13:25

EXCLUSIV. Companie aeriană privată din România, al doilea zbor în două zile la Kabul, în Afganistan. Cine o deține

spot_img

Compania aeriană Star East, care a operat, pe 22 august, un zbor până la Kabul, apare pe Flight Radar cu un al doilea zbor efectuat în capitala Afganistanului, marți, 24 august. Firma de aviație, care are în dotare două avioane de pasageri, a zburat și duminică, 22 august, pengtru a aduce români evacuați din Afganistan. Societatea care reprezintă operatorul aerian este deținută de un român și un canadian, ale căror nume indică origini arabe.

Conform datelor din Flight Radar, zborul operat astăzi, 24 august este de la Bahrain la Kabul și de la Kabul la Awali. Aeronava Airbus A320-231 a ajuns, ulterior, tot în cursul zilei de marți, din nou la Bahrain.

Duminică, 22 august, compania Star East Airlines, înființată în anul 2017, și care are o flotă formată din două avioane, a operat cu același Airbus un zbor la Kabul, participând la evacuarea unor români.

Contactați de Sursa Zilei, reprezentanții firmei de aviație nu au vrut să dea detalii despre zborurile contractate în aceste ultime două zile, motivând că este vorba despre o societate privată, care are încheiate contracte confidențiale pentru public.

MAE a înaintat, în ultimele zile, diferite cifre privind numărul românilor aflați în capitala Afganistanului – 33, apoi 27, iar în final au fost aduși 17 români care au dorit să fie evacuați. Altfel spus, celula de criză de la MAE, din care fac parte și servciile de informații SRI și SIE, ne-a spus, printre rânduri, că mai sunt români care nu vor sau poate nu pot încă să plece din Afganistan.

Compania Star East, conform datelor de la Autoritatea Aeronautică, este operator aerian de pasageri, dar și de marfă. Numai că pentru a ateriza la Kabul, sau în alte zone militare, ai nevoie de aprobări speciale, pe care nici celula de criză de la MAE nu le-a obținut prea ușor, la primul zbor cu aeronava MApN. Este posibil ca tot o autoritate a statului român să fie contractat aceste zboruri cu firma de aviație, având în vedere că a ajuns așa ușor, din două în două zile, la Kabul și înapoi.

Conform informațiilor privind asociații firmei, Star East este deținută de:

HAMED HUSSEIN-ROMAN, cetătean român, avocat în Baroul București – 52 de părți sociale si
MAHER EL-KHAIRY, cetățean canadian, pilot49 de părți sociale.

Datele de pe site-ul firmei de aviație arată că în afară de București, celelalte sedii ale firmei sunt declarate în Iordania, Turcia și Tunisia. De asemenea, potrivit datelor de la Finanțe, firma, înființată în 2017, a avut o cifră de afaceri de peste 3,5 milioane lei în 2020 și în 2019, cu un profit de 851 700 lei în 2019. 

Marilena Nedelcu