16.4 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 12:47

EXCLUSIV. Când va fi Congresul USR-PLUS, pentru alegerea conducerii partidului

Sursa Zilei a aflat când va fi organizat congresul USRPLUS, în care membrii noului partid care a absorbit prin fuziune cele două formațiuni USR și PLUS, își vor  alege președintele partidului.

Vineri, 16 aprilie, la Curtea de Apel București este termenul pentru încheierea fuziunii dintre USR și PLUS. Pronunțarea se va da foarte repede, este definitivă, așa că cel târziu la începutul lunii mai vom avea hotărârea judecătorească de admitere a fuziunii.

Conform legii partidelor, odată cu rămânerea definitivă a acestei hotărâri judecătorești, se încheie fuziunea, iar noul partid, USRPLUS (PLUS absorbit de USR) va fi trecut în Registrul partidelor, iar cele două formațiuni care au fuzionat, USR și PLUS, vor fi șterse. Deci, din punct de vedere juridic, fuziunea se încheie la data pronunțării, cel târziu în luna mai.

În cel mult 120 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de admitere a protocolului de fuziune, se va organiza primul Congres. Dacă luăm începutul lunii mai ca data pronunțării, înseamnă că cel târziu la sfârșitul lunii august, membrii USRPLUS își vor alege șefii.

Din punct de vedere politic, fuziunea se încheie după Congresul pe care membrii formațiunilor componente vor să îl organizeze pentru alegerea conducerii noului partid. În momentul de față, USR-PLUS are doi co-președinți – Dan Barna de la USR și Dacian Cioloș de la PLUS. Ambii și-au exprimat intenția de a candida la șefia partidului.

Emanuel Stan