4.8 C
București
marți, 19 martie 2024 - 6:58
No menu items!

EXCLUSIV ANCHETĂ SURSA ZILEI. Scandal la vârful responsabililor de vaccinare. De ce se ceartă Valeriu Gheorghiță cu secretarii de stat din Ministerul Sănătății

spot_img

Scandal la vârful responsabililor de vaccinare – președintele Comitetului Național pentru Vaccinare, celebrul doctor militar Valeriu Gheorghiță, îi cere explicații secretarului de stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, cea adusă de ministrul Vlad Voiculescu în urmă cu câteva săptămâni de la Brașov. Nici Moldovan nu se lasă mai prejos, și îi solicită, în scris, lui Valeriu Gheorghiță, să îi motiveze de ce ia deciziile de unul singur în Comitetul Național, și nu prin majoritatea simplă, așa cum ar trebui decisă fiecare hotărâre. Mai mult, Andreea Moldovan contestă chiar “funcționalitatea CNCAV”.

Și pentru că reprezentantul Ministerului Sănătății în Comitet este celălalt secretar de stat, Andrei Baciu, Andreea Moldovan i-a trimis în scris lui Valeriu Gheorghiță, problemele la care vrea să i se răspundă:

▪️De ce sunt deschise mai multe centre de vaccinare cu circuit închis decât cele cu circuit deschis.

▪️Nu există criterii transparente și obiective referitoare la alocarea fluxurilor de vaccin în județe (se solicită formula de calcul).

▪️Este nevoie de funcționalitatea listei de așteptarea pentru a asigura prioritizarea persoanelor înscrise platforma de vaccinare și se solicită soluții pentru prioritizare.

▪️ O serie de aspecte privind funcționalitatea CNCAV:

    – nu este transparentă;

    – încalcă Regulamentul privind organizarea și funcționarea Comitetului în sensul în care deciziile se iau de Președinte (nu prin majoritate simplă în Comitet);

– membrii Comitetului nu au acces la documente și proceduri, aflând post factum informații și decizii luate unilateral de președinte.

La rândul său, în aceeași ședință, președintele  CNCAV col. Dr. Valeriu Gheorghiță a solicitat de la reprezentanții MS informații suplimentare referitoare la apariția, într-un cotidian, a unui articol incorect, având ca sursă informații provenite de la membrii CNCAV.

Între timp, românii sunt plimbați și amânați pe modelul „Uite vaccinul, nu e vaccinul„.

Valeriu Gheorghiță a anunțat că ne aflăm într-o etapă de amânare a vaccinării, pentru că avem un deficit de 117.000 de doze de vaccin necesare pentru imunizarea persoanelor din etapa II. Tocmai de aceea, a fost luată decizia ca programările din intervalul 28 ianuarie- 11 ianuarie să fie amânate 10 zile.

Cum am ajuns, totuși, aici? Săptămâna trecută, România a primit puțin peste 87 de mii de doze de vaccin de la Pfizer în contextul în care producătorul a anunțat că își schimbă liniile de producție și vor apărea întârzieri în livrarea serurilor de imunizare. Asta a adus cu sine o serie de probleme. Statul român a dat liber la vaccin, iar autoritățile au anunțat cu surle și trâmbițe că peste 30 de mii de români se pot imuniza în fiecare zi.

Asta, în condițiile în care transportul obișnuit de vaccinuri pentru țara noastră conține aproximativ 150.000 de doze care pot fi folosite pentru imunizarea populației.

Un calcul simplu ne arăta încă de pe atunci că autoritățile nu vor reuși să asigure numărul de vaccinuri necesare pentru a imuniza persoanele programate deja. Până acum, România a primit aproape 800 de mii de doze de vaccin, atât de la producătorul Pfizer, cât și de la Moderna, dar conform cifrelor oficiale, peste 1,8 milioane de români s-au programat deja pentru vaccin până la jumătatea lunii aprilie.

Colac peste pupăză, vorba românului, vine doza de rapel. Ne întoarcem la cele peste 30.000 de vaccinări pe care autoritățile spun că le fac în aceste zile și la cele peste 11.000 de doze de rapel efectuate în aceste zile. Surse apropiate campaniei de vaccinare spun că România va lua piciorul de pe pedala de accelerație în ceea ce privește efectuarea primei doze de vaccin, tocmai pentru a avea dozele necesare pentru efectuarea rapelului. Asta având în vedere că peste 2 săptămâni va fi atins vârful celor care au nevoie de doza de rapel, de aproximativ 35.000 de persoane.

Raluca DAN