22.4 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 16:28

Examenele pentru posturile de șefi din Poliția Română, neconstituționale

spot_img

Curtea Constituțională a României a decis, joi, că prevederile referitoare la ocuparea posturilor de conducere în cadrul Poliției Române, prin ordin al ministrului, sunt neconstituționale.

Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 18 din Legea nr.360/2002 privind statutul polițistului, care prevede că „posturile de conducere se ocupă prin examen sau concurs, după caz, în situaţiile şi în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor”.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a admis, cu majoritate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.18 din Legea nr.360/2002 privind Statutul poliţistului sunt neconstituţionale.

Curtea a constatat că aceste dispoziţii contravin art.73 alin.(3) lit.j) din Constituţie, deoarece aspectele esenţiale privind ocuparea posturilor de conducere ţin de statutul poliţistului şi trebuie reglementate prin lege organică, respectiv Legea nr.360/2002 privind Statutul poliţistului.

Curtea a mai constatat încălcarea dispoziţiilor art.1 alin.(4) din Constituţie referitor la principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, deoarece prevederile art.18 din Legea nr.360/2002 deleagă reglementarea acestor aspecte esenţiale ministrului de resort care este abilitat să adopte ordine.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.

Andrei Tudor