6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 6:26
No menu items!

Competențele de la Bacalaureat 2023 se echivalează cu mediile din timpul liceului

spot_img

Examenele orale de la Bacalaureat 2023 – care au fost amânate și ar fi urmat să înceapă din 13 iunie – vor fi echivalate cu mediile din timpul liceului, ca urmare a grevei profesorilor, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației.

Competențele constau în trei probe – română/și sau limba maternă, TIC și limbă străină, care are, la rândul ei, 4 probe – scris, citit, ascultat și oral.

”Se prevede ca, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei”, se arată în Nota de fundamentare a OUG supuse dezbaterii publice.

Ministerul Educaţiei a transmis că probele orale se echivalează în 7 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

De asemenea, ministerul publică Metodologia pe baza căreia se vor echivala aceste probe.

Cum vor fi echivalate probele de competențe de la BAC 2023:

Potrivit Ministerului Educaţiei, în ceea ce priveşte echivalarea competenţelor într-o limbă străină, există mai multe etape.

Elevii cu mediile cuprinse între 5 şi 5.99 vor primi nivelul A 1, iar cei cu mediile cuprinse între 8.50 şi 10 vor avea nivelul B2.

Pentru echivalarea competenţelor digitale, utilizator începător va fi desemnat un elev cu media cuprinsă între 5 şi 5.99, ajungându-se ca, cei cu medii cuprinse între 8.50 şi 10 să fie desemnaţi utilizatori experimentaţi.

Pentru comunicarea în limba română / limba maternă, elevii cu medii cuprinse întrre 5 şi 6.99 vor primi calificativul ”nivel mediu”, cei cu medii cuprinse între 7 şi 8.49 vor fi de ”utilizator avansat”, iar cei cu medii peste 8.50 vor primi calificativul ”nivel experimentat”.

Totodată, proiectul de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației prevede ca, pentru anul şcolar 2022 – 2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe, la finalul clasei a VI-a nu se mai organizează.

”În sesiunea 2023, concursul naţional de ocupare a posturilor didactice de predare din învăţământul preuniversitar va consta în susţinerea de către candidaţi a unei probe scrise, similar modalităţii de organizare a acestui concurs în sesiunile 2020 şi 2021. Organizarea concursului va asigura încadrarea unităţilor de învăţământ cu personal didactic de predare calificat”, se mai arată în documentul citat.

Ministerul Educaţiei precizează că propune aceste măsuri, în principal, ”în vederea asigurării dreptului constituţional al tuturor absolvenţilor la învăţătură, examenul naţional de bacalaureat să poată fi susţinut în timp util, de un număr de 147.491 de elevi, astfel încât să nu se perturbe nici calendarele de admitere în învăţământul postliceal/universitar, dar nici calendarul examenelor celorlalte examene naţionale care se desfăşoară în această perioadă”.

Urmează ca după perioada de transparență publică, proiectul de ordonanță să fie adoptat în prima ședință de Guvern.

                                                                                                                   Adina Silav