3.7 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 22:49
No menu items!

Examenele naţionale din Portugalia, perturbate de o grevă a profesorilor

spot_img

Examenele naţionale din Portugalia, perturbate de o grevă a profesorilor

Profesorii portughezi protestează luni împotriva măsurilor de austeritate din învăţământ, fapt ce riscă să perturbe prima zi a examenelor naţionale pe care trebuie să le treacă circa 75.000 de elevi, informează AFP.

Profesorii protestează împotriva noilor măsuri de austeritate, dintre care reducerea de personal şi extinderea orelor de lucru, de la 35 la 40 de ore pe săptămână,  anunţate de guvernul portughez pentru a răspunde exigenţelor creditorilor internaţionali ai ţării.

Ministrul educaţiei Nuno Crato a refuzat să amâne examenele naţionale, la solicitarea profesorilor, fiind convins că acest fapt ar „reprezenta un precedent grav”.

Profesorii, care au făcut deja grevă la alte evaluări programate săptămâna trecută, au decis să menţină ziua de mobilizare luni. „În măsura în care nu există nişte servicii minime impuse, nu există nicio restricţie pentru grevă”, a precizat Federaţia Naţională a Profesorilor (FENPROF).

Greva de astăzi survine după o manifestaţie sâmbătă la Lisabona, care a adunat aproximativ 50.000 de cadre didactice potrivit sindicatelor, şi în contextul disputei dintre profesori şi Ministerul Educaţiei pe tema acestei greve, fără a ajunge la un punct comun.puternică.

 

T.E.