3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 22:33
No menu items!

Ewa Kopacz, desemnată oficial în funcţia de prim-ministru al Poloniei

spot_img

Ewa Kopacz va forma un nou Guvern, pentru a înlocui Cabinetul lui Donald Tusk, care va prelua funcţia de preşedinte al Consiliului European

ewa-kopacz

Preşedinta Camerei inferioare a Parlamentului polonez, Ewa Kopacz, a primit oficial luni, de la şeful statului, sarcina de a forma un nou Guvern, pentru a înlocui Cabinetul lui Donald Tusk, care va prelua funcţia de preşedinte al Consiliului European, potrivit AFP.

Acesta va fi un Guvern bun (…). Ştiu că sarcina mea va fi dificilă, dar sunt pregătită să accept provocarea“, a declarat în faţa presei Kopacz, în vârstă de 57 de ani, după ce a primit de la preşedintele Bronislaw Komorowski actul privind desemnarea sa în funcţia de premier.

Kopacz are un termen de 15 zile pentru a-şi prezenta Guvernul şefului statului, dar data de 22 septembrie a fost deja citată de preşedinţie pentru acest lucru.

Formarea unui nou Guvern polonez a devenit necesară după desemnarea premierului Donald Tusk în postul de preşedinte al Consiliului European, funcţie pe care urmează să o preia din data de 1 decembrie.

Conform presei poloneze, mai multe portofolii ar urma să-şi schimbe titularul în cadrul noului Executiv, inclusiv cel al Internelor şi posibil şi cel de Externe, deţinut de şapte ani de Radoslaw Sikorski. Unul dintre cei mai cunoscuţi politicieni polonezi în străinătate, Sikorski ar putea să o încluiască pe Kopacz la preşedinţia Camerei inferioare a Parlamentului.

Ewa Kopacz este o apropiată a lui Donald Tusk şi ar urma să îl înlocuiască de asemenea la conducerea partidului său, Platforma Civică (PO, de centru-dreapta, aflată la putere).

D.M.