20.5 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 4:28
No menu items!

Eveniment istoric la Havana: The Rolling Stones a concertat pentru prima dată în Cuba

spot_img

Legendara trupă britanică The Rolling Stones a susținut vineri primul său concert la Havana, în fața a zeci de mii de fani cubanezi dar și din străinătate care au călătorit în Cuba pentru a nu pierde acest eveniment considerat de mulți drept istoric.

Acest eveniment a strâns peste 500.000 de fani, în ciuda faptului că Papa Francisc a încercat să îl amâne pe motiv că a avut loc în Vinerea Mare Catolică, ziua de doliu a creștinității, ziua în care a fost răstignit Isus Christos.

Concertul la care accesul a fost gratuit a început cu piesa „Jumpin’ Jack Flash”, o piesă înregistrată în 1968 pe când fanii cubanezi ai rockului își împrumutau în secret viniluri ale formației britanice. Dacă erau prinși ascultând această muzică „decadentă” ei riscau să fie trimiși la muncă forțată în brigăzi patriotice pentru a fi „vindecați de deviaționism ideologic”.

„Știm că a existat o perioadă în care era greu să ascultați muzica noastră în Cuba, însă acum suntem aici (…) Cred că în sfârșit vremurile s-au schimbat”, le-a transmis Mick Jagger fanilor cubanezi de pe scenă, în limba spaniolă.

Fanii, unii dintre ei vizibil emoționați, au început să se strângă în complexul Havana Ciudad Deportiva, unde a avut loc concertul, cu 18 ore înainte de începerea spectacolului.

Mick Jagger, alături de chitariștii Keith Richards și Ronnie Wood, de bateristul Charlie Watts și de basistul Darryl Jones, au interpretat 18 dintre hiturile din perioada clasică a formației, nelipsind piese precum „Sympathy for the devil”, „Angie”, „Paint it black” și „Satisfaction”. Spectacolul s-a derulat pe o scenă de 80 de metri lungime, prevăzută cu 7 ecrane gigantice.

„Scena ne-a luat cu totul prin surprindere. Nu am văzut niciodată o astfel de tehnologie aici (…) Totul este pe cale să se schimbe! Acest concert semnifică faptul că totul este pe cale să se schimbe”, a comentat și Leonardo Perez, un șofer de taxi în vârstă de 56 de ani. 

Formația The Rolling Stones s-a format la Londra în 1962, la doar 3 ani după ce Fidel Castro și rebelii săi au preluat puterea în Cuba, răsturnând un guvern corupt pro-american.

Sărbătoarea rockului de vineri seară, de la Havana, a fost totală și complet lipsită de incidente, în pofida afluenței foarte mari de spectatori. Mii de fani care au ajuns mai târziu la concert au rămas blocați pe străzile din jurul complexului. Ei nu și-au putut vedea idolii dar s-au consolat cu faptul că muzica lor s-a auzit perfect până la un kilometru în jurul scenei.

După concert, un alt fan cubanez, Abel Perez, 40 de ani, a descris sentimentul majorității cubanezilor în ochii cărora acest concert reprezintă zorii unei noi ere în Cuba, o eră a deschiderii după cea a izolării. „Este primul concert adevărat din istoria Cubei. Este extraordinar. Eu sunt rocker de când mă știu dar aici totul era interzis. Acum a devenit clar. Drumuri noi se deschid iar rockul sparge toate barierele”, a susținut el.