EVALUARE NAȚIONALĂ 2014. „Perle” la Limba română

Mesaje colocviale către profesori și rezolvări dintre cele mai hazlii

evaluare

Nici anul acesta nu au lipsit perlele la examenele de Evaluare Națională pentru clasa a VIII-a. Pe lângă „perle”, profesorii care au corectat lucrările au dat și peste mesaje colocviale ale elevilor.

Încercând să explice mesajul poeziei „Rânduri pentru Anul Nou”, a lui Ion Minulescu, un elev a scris: „Poemul are un mesaj frumos, nu am ce să spun, jos palaria, dar nu prea ştiu ce vrea el să zică, comunică cu un element al naturii, cred”, informează adevărul.ro. Un altul a scris că ,,poezia este prea tristă şi are sentimente de tristeţe, iar tristeţea este dureroasă, e deprimant să fii aşa, dar e ok că poţi comunica cu acest An nou care vine odată pe an şi e prea tare că-ţi aduce mâncare şi distracţie, dar el a uitat să precizeze asta”.

Iată alte câteva exemple:

„Titlul este şocant şi şukar. Ion Minulescu este un al doilea Eminescu”

„Poetul îşi exprimă indirect sentimentele, prin intermediul Anului Nou”

„Minulescu este un bolnav, suferea şi comunica cu obiectele”

Nici la gramatică nu le-a fost ușor unor care au scris

„Predicativa este: «profa este prea tare, şi are ochelari sexy», «psihologice- verb», «Anul Nou este un verb compus»”

La partea de creație unii au fost de-a dreptul originali. Puși să prezinte o întâmplare în timpul participării la o întâlnire, organizată de şcoală cu un scriitor contemporan, unii au scris:

„M-am întâlnit încă de pe hol cu Creangă şi i-am zis «tu esti Mare şef, să ştii că mi-au plăcut amintirile tale, poţi să mi le zici înco dată, hai te rog»”

„Mihai Eminescu se întâlnise cu iubita lui şi ne spunea că aseară a scris o poveste de iubire despre ei, prea tare şi poetul este din ce văd cum l-a descris Creangă în trecut”.

„Contemporan, ce mă-sa o mai fi şi asta?”

„Sper sa fii bun corectorule şi să-mi apreciezi măcar efortul că am ajuns până la şcoală”, este mesajul cu care unul dintre elevi şi-a încheiat lucrarea.

Olimpia Diaconiuc

NICIUN COMENTARIU