16.2 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 14:52

EUROVISION 2013. Moscova cere anchetă pe axa Azerbaidjan, Bucureștiul tace pe axa Italia

spot_img

EUROVISION 2013. Moscova cere ancheta pe axa Azerbaidjan
foto: eurovision.tv

Clasamentul ultimei ediții a Eurovision a fost influențat de voturi ciudate primite de participanți. De exemplu, Kremlinul a luat atitudine la nivel înalt, considerând inadmisibil ca Azerbaidjanul să nu fi acordat niciun punct reprezentantei Rusiei.

Preşedintele Azerbaidjanului a promis imediat o anchetă care să cerceteze motivul pentru care ţara sa a acordat zero puncte Rusiei în finala de sâmbătă seară a concursului Eurovision 2013, solicitând totodată o renumărare a voturilor compatrioţilor săi. Potrivit oficialilor azeri, compatrioţii lor şi juriul oficial din Azerbaidjan au susţinut puternic cântecul care a reprezentat Rusia în finala acestui concurs. Reprezentanţii postului public de televiziune din Azerbaidjan au sugerat faptul că ar fi putut exista anumite încălcări ale regulamentului de votare.

Rusia a acordat numărul maxim de puncte – 12 – cântecului care a reprezentat Azerbaidjanul la concursul Eurovision 2013, o baladă interpretată de Farid Mammadov. Azerbaidjanul s-a clasat în final pe locul al doilea, după câştigătoarea concursului, Emmelie de Forest, reprezentanta Danemarcei.

Reprezentanta Rusiei, Dina Garipova, s-a clasat pe locul al cincilea în acest concurs.

Ambasadorul Azerbaidjanului în Rusia, Polad Bulbuloglu, a dezvăluit faptul că preşedintele Ilham Aliev a ordonat iniţierea unei anchete şi renumărarea voturilor. El a spus că un număr mare de votanţi din Azerbaidjan, care au votat prin SMS, au susţinut-o pe reprezentanta Rusiei. “Potrivit acestor date, Rusia ar fi trebuit să primească 10 puncte de la Azerbaidjan. Un anunţ va fi făcut în această noapte la Televiziunea Publică azeră”, a precizat el marți. Camil Guliev, directorul postului public de televiziune, a spus că neacordarea niciunui punct reprezentantei Rusiei reprezintă un motiv de reală îngrijorare. “Sperăm sincer ca acest incident, posibil iniţiat de un anumit grup de interese, să nu umbrească relaţiile frăţeşti dintre popoarele din FederaţiaRusă şi Azerbaidjan”, a spusCamil Guliev.

Azerbaidjanul, care a organizat concursul Eurovision din 2012, a încercat în mod tradiţional să păstreze relaţii bune cu Moscova, în ciuda unor tensiuni din trecut între cele două ţări, cauzate de o dispută pe teme energetice.

La fel de controversată este și situația reprezentantului României, Cezar Ouatu, în contextul voturilor primte din Italia. Astfel, potrivit cifrelor publicate pe Eurofestival, Ouatu a fost cel mai votat artist de către publicul italian, cu 23,20% din opțiuni. Cu toate acestea, în final, Cezar Ouatu a primit doar un singur punct din partea Italiei.

Bucurestiul nu a fost însă intrigat de acest aspect și nu a luat nicio poziție oficială.

Ștefan Tănăsescu