Eurostat: România, cel mai mare declin în construcții

România a înregistrat cel mai semnificativ declin al lucrărilor de construcții din Uniunea Europeană în mai 2014, comparativ cu perioada similară din 2013, arată datele prezentate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

constructii

Conform agerpres, la nivelul Uniunii Europene, lucrările de construcții au crescut, în mai, cu 3,2%, iar în zona euro s-a înregistrat un avans de 3,5%.

Rata anuală a inflației în zona euro a fost de 0,5% în iunie, stabilă comparativ cu luna precedentă, conform datelor publicate de Oficiul european de statistică, Eurostat. Astfel, rata anuală a inflației în zona euro s-a menținut pentru a doua lună consecutiv la cel mai redus nivel din ultimii peste patru ani.

Comparativ cu mai 2014, inflația a crescut în 14 state membre, a rămas stabilă în patru țări și a scăzut în 10 state membre (inclusiv în România de la 1,3% la 0,9%). Țările cu cea mai scăzută rată anuală a inflației au fost Bulgaria (minus 1,8%), Grecia (minus 1,5%), Portugalia (minus 0,2%), Ungaria și Slovacia (ambele cu minus 0,1%), iar cea mai ridicată rată anuală a inflației s-a înregistrat în Marea Britanie (1,9%), Austria (1,7%) și Luxemburg (1,2%).

În zona euro, cele mai mari creșteri de prețuri în zona euro au fost înregistrate la tutun (creștere de 0,08 puncte procentuale), în restaurante și cafenele (creștere de 0,07 puncte procentuale) și chirii (0,06 puncte procentuale). În schimb, prețul legumelor a scăzut cu 0,14 puncte procentuale, prețul serviciilor de telecomunicații s-a redus cu 0,11 puncte procentuale, iar cel al fructelor cu 0,11 puncte procentuale.

S.M.

NICIUN COMENTARIU