12.1 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 23:26

Eurostat: România a avut, în decembrie, o rată de ocupare hotelieră peste cea a Portugaliei și Bulgariei

spot_img

Eurostat: România a avut, în decembrie, o rată de ocupare hotelieră peste cea a Portugaliei și Bulgariei

În ultima lună a anului trecut, rata de ocupare pe numărul de camere în hotelurile și pensiunile din România s-a ridicat la aproape 31%, aproximativ același nivel cu cel al Poloniei, dar peste Portugalia, Luxemburg, Slovacia și Bulgaria. Datele biroului european de statistică, Eurostat, arată că luna de vârf în ocuparea hotelieră în România, anul trecut, a fost luna august, cu peste 53%.

Din datele Eurostat reiese că, în competiția turistică pe care România o are cu Bulgaria, lunile de vară sunt net în favoarea statului vecin, în privința numărului de camere ocupate. Astfel, în perioada iunie-august, Bulgaria are o rată de ocupare hotelieră între 53% și peste 65%, în timp ce România înregistrează procente între 35% și 53%.

În lunile de toamnă și iarnă însă, România are mai mulți turiști decât Bulgaria, cu rate cuprinse între 37% și 31% în perioada octombrie-decembrie. În aceeași perioadă, Bulgaria a înregistrat rate de ocupare între 30% și 20,4%.

Dacă la ocuparea pe numărul de camere România stă ceva mai bine, la ocuparea pe numărul de paturi am fost pe ultimul loc în UE. Astfel, în ultima lună a anului trecut, datele Eurostat arată că rata netă de ocupare a paturilor în hoteluri era, în România, de 18,7%, țara noastră fiind devansată numai de Croația (stat non-UE), cu 16,1%.

”În decembrie 2012, rata de ocupare a camerelor în hoteluri și amplasamente similare, în statele membre UE, a variat de la 20,4% în Bulgaria la 52,6% în Marea Britanie. Peste jumătate din camerele disponibile în Marea Britanie, Olanda și Franța erau ocupate în ultima lună a lui 2012”, arată Eurostat. Comparativ cu decembrie 2011, rata netă de ocupare pe numărul de paturi a crescut, în UE, cu 0,3%.

Cosmina Croitoru