6.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 19:57
No menu items!

Europol: România a arestat 11 persoane suspectate de terorism în 2015

spot_img

România a arestat unsprezece persoane suspecate de terorism în anul 2015, potrivit raportului Europol privind situaţia şi tendinţele terorismului în UE (TE-SAT) 2016, publicat miercuri pe site-ul instituţiei și citat de Mediafax.

”Ţări precum România şi Slovacia au anunţat un nivel scăzut al ameninţării, deşi erau conştiente de riscul reprezentat de luptătorii terorişti străini care le tranzitau teritoriul”, se arată în document.

Raportul Europul aminteşte că în luna aprilie, militanţii grupării al-Murabitun au răpit un cetăţean român în zona de graniţă dintre Burkina Faso, Niger şi Mali.

Documentul mai subliniază faptul că gruparea kurdă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi-a intensificat eforturile de strângere de fonduri, propagandă şi recrutare după iulie 2015, menţionând România printre ţările care au semnalat continuitatea acestor campanii anuale ale PKK pentru colectarea de fonduri.

”PKK şi-a intensificat eforturile de strângere de fonduri, propagandă şi recrutare după prăbuşirea acordului de încetarea a focului cu Turcia în iulie 2015 şi după escaladarea ulterioară a conflictului. Austria, Belgia, Franţa, Germania, Grecia, România, Suedia, Elveţia şi Olanda au semnalat continuitatea campaniilor anuale ale PKK de strângere de fonduri, care includ donaţii, taxe de membru şi alte venituri. Se presupune că sumele finanţează aripa armată a grupării HPG, precum şi filiala sa din Siria, PYD şi aripa sa armată, YPG”, se arată în raport.

În 2013 o persoană din România a făcut obiectul unei proceduri judiciare încheiate pentru infracţiuni de natură teroristă.

În 2015, 151 de persoane au murit şi peste 360 au fost rănite în urma atacurilor teroriste din UE. Peste 1.000 de persoane au fost arestate în UE pentru infracţiuni aflate în legătură cu terorismul, dintre care 424 doar în Franţa, mai arată documentul.

De asemenea, Europol a publicat o scurtă analiză a incidentelor teroriste recente care subliniază dificultăţile operaţionale în detectarea şi oprirea atacturilor comise de un singur combatant.

În raportul TE-SAT 2016, Europol subliniază că asemenea atacuri rămân una dintre tacticile favorite ale Stat Islamic şi ale Al-Qaida şi că amble organizaţii teroriste au făcut apel în mod repetat la musulmanii care locuiesc în ţările occidentale să comită atacuri în aceste state cu un singur combatant.

T.S.