-3.2 C
București
miercuri, 26 ianuarie 2022 - 11:08
No menu items!

Europol, obligată să șteargă datele persoanelor bănuite de infracţiuni care nu au putut fi dovedite în 6 luni

spot_img

Organismul european pentru monitorizarea protecţiei datelor (European Data Protection Supervisor – EDPS) a anunţat luni că a ordonat agenţiei de poliţie europene Europol să șteargă din baza sa de date un mare număr de informaţii care nu respectă cerinţele, în special pe cele privind durata de stocare a elementelor sensibile.

Este vorba de datele transmise de către statele membre ale UE cu privire la persoane bănuite de activităţi infracţionale, menţionează EDPS, agenţia însărcinată să controleze toate organismele şi instituţiile UE în domeniul gestionării datelor personale, într-un comunicat citat de AFP.

Dacă în interval de şase luni de la primirea respectivelor informaţii nu se poate demonstra legătura cu o activitate infracţională, păstrarea lor mai departe este interzisă.

„Un interval de şase luni pentru preanaliza şi filtrarea marilor blocuri de date ar trebui să permită Europol să răspundă solicitărilor operaţionale ale statelor membre ale UE care îi cer sprijin tehnic şi analitic, reducând totodată la minim riscurile pentru drepturile şi libertăţile persoanelor”, a explicat şeful EDPS, Wojciech Wiewiorowski.

Avertismentul vine în finalul unei anchete lansate în 2019 privind posibila încălcare de către forul european de poliţie a propriei legislaţii prin păstrarea unor date „mai mult decât e necesar”.

Europol dispune acum de un interval de 12 luni pentru a şterge datele problematice care nu au fost şterse până pe 3 ianuarie a.c.

                                                                                                                    Adina Silav