25.7 C
București
marți, 21 mai 2024 - 19:42
No menu items!

Europol: cluburile de noapte au legături cu traficul de droguri, de persoane şi de arme, iar Dubai este un centru de coordonare de la distanţă, unde locuiesc liderii bandelor pentru a nu fi reperaţi

spot_img

Europol a prezentat vineri, la Bruxelles, un raport în care cartografiază ‘cele mai periculoase’ 821 de reţele infracţionale de pe continent, realizând un tablou al funcţionării interne a acestor bande implicate în activităţi precum trafic de droguri, de persoane, spălare de bani, transmite AFP.

Raportul agenţiei europene de poliţie cu sediul la Haga ‘analizează în profunzime’, pentru prima dată, operaţiunile celor mai periculoase grupări infracţionale din Europa.

Europol acordă o atenţie specială ‘strategiei reţelelor criminale pentru a se infiltra în lumea afacerilor juridice – ca facilitator pentru a comite infracţiuni, ca faţadă pentru a ascunde infracţiuni şi ca vehicul pentru a spăla venituri ilicite’.

În prezent, în jur de 80% dintre grupările infracţionale cele mai periculoase din Europa folosesc ‘structuri comerciale legale’, sectoarele ţintă cele mai vulnerabile fiind construcţiile şi imobiliarele, hotelurile şi logistica.

Bandele preferă sectorul imobiliar ca mijloc de albire a banilor, recurgând la avocaţi sau experţi financiari ‘care uneori ignoră originea infracţională a averilor’, afirmă Europol.

Potrivit agenţiei, cluburile de noapte au adesea legături cu traficul de droguri, extorcări, traficul de persoane şi de arme.

În sectorul logistic, mai ales în marile porturi europene, angajaţii din sectorul privat sunt ‘cu regularitate’ ţinta corupţiei pentru că pot ‘facilita un acces fără restricţii la porturi şi sistemele portuare’.

Majoritatea celor mai periculoase bande din Europa se concentrează pe traficul de droguri – cocaină, canabis, heroină şi droguri sintetice -, iar operaţiunile lor sunt cel mai frecvent localizate în Belgia, Germania, Italia, Regatul Ţărilor de Jos şi Spania.

Potrivit raportului, Dubai ‘a devenit un centru de coordonare de la distanţă’, unde locuiesc liderii bandelor pentru a evita să fie reperaţi de forţele de ordine.

‘Cu toate acestea, dacă se are în vedere situarea geografică a liderilor reţelelor criminale de mare risc, Dubai nu apare ca un refugiu izolat’, menţionează raportul.

O bună parte dintre reţelele infracţionale cele mai periculoase există de mulţi ani, o treime dintre ele activând de peste un deceniu, în timp ce unele s-au arătat chiar capabile să îşi continue operaţiunile din închisoare.

‘Atenţia forţelor de ordine trebuie să rămână concentrată pe reţelele criminale cunoscute de multă vreme, chiar dacă ele se află sub supravegherea poliţiei şi chiar dacă împotriva lor au fost luate deja măsuri’, preconizează Europol, potivit Agerpres.

D.Constantin