17.9 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 20:00

Europol cere intervenția CSAT, după ce avionul de contrabandă a intrat în România fără să fie reperat

spot_img

Sindicatul Europol a cerut, miercuri, intervenţia CSAT, după ce autorităţile din Republica Moldova au anunţat că un avion al contrabandiştilor ucrainieni de ţigări a intrat în spaţiul aerian românesc fără a fi reperat.

”Nu a început războiul şi nici nu ne-au atacat ruşii, ci este doar un avion tip Antonov AN2 burduşit cu aproximativ 100 baxuri cu ţigări, care ar fi survolat spaţiul aerian românesc unde a şi descărcat marfa de contrabandă, aşa cum susţin autorităţile moldovene, însă fără a furniza informaţii exacte”, au scris, miercuri, pe Facebook, reprezentanţii Sindicatului Europol.

Ei amintesc că acesta nu este singurul caz, în luna august, un alt aparat AN2 al unor contrabandişti ucraineni ajungând în spaţiul aerian românesc, în zona Sucevei.

Astfel, sindicatului Europol afirmă că situaţia este gravă şi cere intervenţia CAST.

”Această problemă este una destul de gravă, ce ține de securitatea naţională, iar CSAT-ul trebuie să intervină de îndată, ţinând cont că spaţiul aerian românesc este violat de aeronave străine, iar acesta nu este un caz singular”, arată sursa citată.

Sindicaliștii precizează că, deşi, această problemă a fost aruncată în curtea Poliţiei de Frontieră Române, poliţişti de frontieră nu au atribuţii în acest sens şi nici echipamentele necesare pentru intervenţie, iar, aşa cum de altfel prevede Codul Aerian, Ministerul Apărării Naţionale are competenţe în organizarea spaţiului aerian naţional.

Autoritățile din Moldova au anunțat, ieri, că au capturat un avion al contrabandiştilor ucrainieni de ţigări, care a intrat în spaţiul aerian românesc fără a fi reperat.

“Informăm că la ora 01.42 patrula Sectorului Poliției de Frontieră Cuhnești a observat un aparat de zbor de dimensiuni mici, la înălțimea de aproximativ 100 m, care a traversat hotarul țării din Republica Moldova în România.

Ulterior, la ora 02.57 patrula poliției de frontieră a Sectorului Valea Rusului a remis informația precum că pe direcția Drujineni – Zaboloteni a fost observat un aparat de zbor de mici dimensiuni, care a traversat hotarul din România în Republica Moldova”, a precizat Poliția de  Frontieră din Moldova.

                                                                                                               Adina Silav

FOTO/Un avion plin cu ţigări de contrabandă, capturat la graniţa dintre România şi Moldova