Europarlamentarii PSD se delimitează de Mihai Tudose

Eurodeputata PSD Viorica Dăncilă – liderilor europarlamentarilor PSD – s-a delimitat, sâmbătă, de declarațiile premierului Mihai Tudose vizavi de relația cu Budapesta. “Statul unitar român este un principiu constituţional nenegociabil, însă nu avem nevoie de formulări nefericite pentru a puncta acest adevăr.”, a spus Dăncilă. 

În opinia liderului eurodeputaților social-democrați, folosirea de către premierul Mihai Tudose a unor elemente de limbaj cu tentă extremistă, inclusiv referiri la pedeapsa cu moartea, trebuie să înceteze, acestea putând fi interpretate drept contrare valorilor europene.

Suntem un stat membru al UE şi primii care trebuie să aibă grijă la respectarea valorilor la care am aderat sunt demnitarii statului român. Îl avertizez pe premier să se aplece mai atent şi mai responsabil asupra propriului discurs. Nu trebuie activate teme şi abordări care pot fi interpretate ca nerespectând valorile europene, indiferent de context. 

PSD este partidul care reprezintă acum imaginea guvernării României în faţa partenerilor europeni şi astfel de abordări nefericite – analogii legate de spânzurare sau pedeapsa cu moartea, de care mă delimitez, pot fi taxate.

Suntem foarte clari în a susţine că principiul constituţional al statului naţional unitar român nu este ceva negociabil. Aceasta este poziţia tuturor partidelor româneşti şi a tuturor instituţiilor şi este, după cum spuneam, una fără echivoc. Tocmai de aceea, ştiute fiind aceste lucruri, nu este nevoie de utilizarea unor formulări nefericite pentru a puncta ceva cu care suntem toţi de acord“, a declarat Viorica Dăncilă.

Marius-Gabriel Lazurca, ambasadorul României la Budapesta, a fost convocat vineri de Ministerul de Externe din Ungaria în urma declaraţiilor premierului Mihai Tudose, considerate inacceptabile. Premierul Mihai Tudose a vorbit, miercuri seara, la Antena 3, despre rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc, semnată recent la Cluj-Napoca de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM), apreciind că ”nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui” și că, ”dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”.

R.D.

NICIUN COMENTARIU