16.1 C
București
vineri, 14 mai 2021 - 0:19

EUROPARLAMENTARE 2019. Peste 50.000 de români aflaţi în străinătate au votat până la ora 11.00

spot_img

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că votul la alegerile europarlamentare şi referendumul naţional a început în străinătate, la Auckland, Noua Zeelandă, la 22.00, ora României şi 7.00 ora locală, în secţia de votare nr. 18, cea mai îndepărtată secţie organizată peste hotare.

Potrivit Biroului Electoral Central (BEC), până la ora 11.00, în Diaspora, la alegerile europarlamentare au votat 51.189 de alegători. La referendumul pe teme de justiţie, 50.260 de votanţi şi-au exprimat dreptul de vot.

Cum și unde votează românii din Diaspora

Lista secţiilor de votare organizate în străinătate şi adresele acestora pot fi consultate pe pagina de internet a MAE: http://www.mae.ro/node/48090.

MAE mai menţionează că informaţii cu privire la prezenţa la vot vor fi făcute publice de către BEC.

De asemenea, ministerul reaminteşte că duminică, odată cu alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, va avea loc şi referendumul naţional pe probleme de interes naţional convocat de Preşedintele României. La referendumul naţional se va vota în aceleaşi secţii de votare organizate pentru alegerile europarlamentare. Alegătorii pot opta să îşi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutine.

La referendumul naţional vor fi utilizate două buletine de vot, corespunzătoare celor două întrebări supuse referendumului. Alegătorii care optează pentru a-şi exercita dreptul de vot la acest tip de scrutin vor primi obligatoriu ambele buletine de vot corespunzătoare celor două întrebări de la referendum, neavând posibilitatea de a opta pentru una sau alta din întrebări.