4.6 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 3:05

EUROPARLAMENTARE 2014: Peste 18.000.000 de alegători sunt așteptați la urne – UPDATE

spot_img

Românii îi votează pe cei 32 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European

 urna vot_europarlamentare

Cele peste 18.000 de secții de votare organizate la nivel național pentru alegerile europarlamentare s-au deschis, duminică, la ora 7,00, pentru a-i alege pe cei 32 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European.

Procesul de votare pentru europarlamentare a început deja în afara ţării, duminică, la ora 00.00, ora României, la secţiile de votare organizate pentru cetăţenii români în Australia (Canberra şi Sydney).

Având în vedere diferenţele de fus orar, următoarele secţii de votare deschise în afara ţării au fost cele de la Tokyo, Seul şi Phenian – ora 01.00, ora României.

Pentru alegerile europarlamentare au fost organizate 18.532 de secții de votare pe teritoriul național, în străinătate cetățenii români putând să voteze în 190 de secții.

În București vor fi 1.245 de secții de votare. În sectorul 1 al Capitalei vor fi organizate 162 de secții, în sectorul 2 — 202, în sectorul 3 — 274, în sectorul 4 — 178, în sectorul 5 — 196, iar în sectorul 6 — 233.

Cetățenii care în ziua alegerilor se află în localitatea (comună, oraș, municipiu) de domiciliu își vor exercita dreptul de vot la secția la care sunt înscriși în listele electorale permanente. Cei care în ziua alegerilor se află în altă localitate (comună, oraș, municipiu) decât cea de domiciliu își vor exercita dreptul de a alege la orice secție de votare urmând a fi înscriși în lista electorală suplimentară.

Cetățenii români cu domiciliul în România pot vota la secțiile din țară în baza cărții de identitate, cărții electronice de identitate, cărții de identitate provizorie, buletinului de identitate, pașaportului diplomatic, pașaportului diplomatic electronic, pașaportului de serviciu, pașaportului de serviciu electronic sau a carnetului de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare, după caz.

C.A.