14.3 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 16:50

Europarlamentare 2014: Olanda și Marea Britanie deschid joi alegerile europene

spot_img

Aproape 400 de milioane de alegători sunt chemați la urne în cele 28 de țări ale UE pentru a alege 751 de deputați

alegeri

Olanda și Marea Britanie deschid joi alegerile pentru Parlamentul European, care, în acest an, sunt amenințate de ascensiunea partidelor eurofobe în mai multe țări-cheie, potrivit AFP.

Secţiile de votare pentru alegerile europene au fost deschise joi dimineaţa în Olanda, către ora locală 7.30, lansând un scrutin la nivel european care va desemna 751 de deputaţi în Parlamentul European (PE), pentru un mandat de cinci ani.

Olandezii vor fi urmați de britanici, iar italienii vor termina ultimii, duminică seară, deoarece secțiile lor de votare se vor închide la ora locală 23.00 locală (21.00 GMT).

Aceste alegeri, care se desfăşoară timp de patru zile, în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene (UE), ar putea conduce la obţinerea unor scoruri considerate istorice, în mai multe ţări-cheie, de către partide eurosceptice şi populiste.

Aproape 400 de milioane de alegători sunt chemați la urne între 22 și 25 mai în cele 28 de țări ale Uniunii Europene pentru a alege 751 de deputați cu un mandat de cinci ani.

În Olanda, aproape 13 milioane de alegători vor alege joi 26 de eurodeputați, într-un context în care, potrivit profesorului Claes de Vreese de la Universitatea din Amsterdam, „opinia publică este polarizată”, semnalează EFE.

În Regatul Unit, aproape 46 de milioane de alegători sunt chemați la urne pentru a decide repartizarea celor 73 de locuri ale țării în Parlamentul European, potrivit EFE.

Tot joi, se desfășoară alegeri municipale în Anglia și Irlanda de Nord.

Cu o participare ce ar urma să ajungă la circa 35%, aceste alegeri vor servi drept barometru de popularitate pentru guvernul de coaliție cu un an înainte de alegerile generale din 2015.

C.A.