19.2 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 7:59
No menu items!

Europarlamentar leton acuzat că ar fi „agent de influenţă rus”

spot_img

Tatjana Zdanoka a fost unul dintre observatorii de la referendumul din Crimeea.

zdanoka_tatjana

Europarlamentarul ungar de extremă dreapta Bela Kovacs nu este singurul acuzat că lucrează pentru Rusia, cazul lui fiind precedat de cel al eurodeputatului leton Tatjana Zdanoka, anchetată de autorităţile din ţara sa în legătură cu acuzaţii similare, relatează publicaţia electronică EUObserver.

Tatjana Zdanoka, membră a Alianţei letonilor ruşi, care a fost unul dintre observatorii de la referendumul din Crimeea, este acuzată că ar fi agent de influenţă rus în Letonia şi în Parlamentul European.

Ea neagă acuzaţiile, afirmând că, în opinia ei, discriminarea faţă de ruşii din Letonia şi criticile din partea UE au „standarde duble” în ceea ce priveşte protecţia minorităţilor în Europa.

Dacă antisemitismul şi rasismul sunt interzise, trebuie să interzicem şi «rusofobia», care este foarte răspândită în Europa. Ca rus, pot să simt acest lucru„, a declarat ea.

În prezent, Zdanoka face parte din grupul Verzi/EFA din Parlamentul European, care ia în considerare posibilitatea de a o exclude din cauza declaraţiilor ei controversate cu privire la situaţia din Ucraina.

Zdanoka şi-a atras criticile după ce a mers în Crimeea ca observator pentru referendumul de independenţă de Ucraina, care a avut loc în martie. În prezent, ea este anchetată de autorităţile letone şi este acuzată că ar fi agent de influenţă rus în Letonia şi în Parlamentul European.

R.D.