15.2 C
București
joi, 2 mai 2024 - 21:43
No menu items!

Europa disperată: nemții vor să ardă bălegar de cal, ca să se încălzească la iarnă, iar francezii, britanicii și suedezii comandă sobe pe lemn

spot_img

Europenii sunt din ce în ce mai îngrijorați de criza energetică cu care ne confruntăm și cu aprovizionarea ce ar putea apărea la iarnă. Acest lucru se datorează în mare parte și faptului că, la summitul care a avut loc vineri la Praga, liderii Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la plafonarea preţului gazelor, pe fondul temerilor că o astfel de măsură ar fi ameninţat livrările de gaze spre continent, potrivit Bloomberg.

Până la 70% din încălzirea locuinţelor europenilor este asigurată de gaze naturale şi electricitate, însă în condiţiile în care livrările de gaze ruseşti au fost drastic reduse, lemnul, care este deja utilizat de aproximativ 40 de milioane de persoane pentru încălzire, a devenit o marfă la mare căutare.

Preţurile la peleţi de lemn aproape s-au dublat, până la 600 de euro pe tonă în Franţa, şi există deja semnale privind achiziţiile de panică pentru cel mai vechi tip de combustibil fosil din lume.

Ungaria a mers până la a interzice exporturile de peleţi, iar România a plafonat preţul lemnelor de foc pentru şase luni.

Constatăm că tot mai mulți europeni apelează la încălzirea pe bază de lemn, dovadă fiind comenzile pentru sobele care funcționează pe lemne. Timpul de aşteptare pentru livrarea sobelor care funcţionează pe lemne a ajuns la câteva luni.

„Ne-am reîntors la vremurile de altădată când oamenii nu puteau să îşi încălzească toată casa. Când stăteau în jurul focului şi foloseau căldura sobei sau a unui foc deschis după care mergeau la culcare. Vor fi multe cazuri de acest fel la iarnă”, spune Nic Snell, director la retailerul britanic de lemne de foc Certainly Wood.

Comenzile pentru sobele firmei suedeze au crescut de patru ori şi acum clienţii trebuie să aştepte până în luna martie 2023 pentru a intra în posesia sobelor comandate, comparativ cu mai puţin de patru săptămâni în urmă cu un an.

Pentru mulţi europeni, principala îngrijorare înainte de venirea iernii este să facă rost de lemne de foc pentru a avea căldură în lunile următoare.

Unii germani vor să ardă bălegar de cal ca să se încălzească la iarnă. Această lipsă de experienţă este evidentă în Germania, unde asociaţia coşarilor spune că se confruntă cu un val de cereri disperate pentru a conecta sobe noi şi vechi, iar clienţii pun întrebări despre posibilitatea de a arde bălegar de cal şi alţi combustibili obscuri.

La Berlin, criza energetică aduce aminte de perioada de după Cel De-al Doilea Război Mondial. Atunci, din lipsă de combustibil, berlinezii au tăiat aproape toţi copacii din parcul central Tiergarten pentru a se încălzi. Chiar dacă, pentru moment, locuitorii capitalei Germaniei nu recurg la astfel de măsuri extreme, există îngrijorări cu privire la încălzire.

D.Constantin