11.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 9:04
No menu items!

Europa Centrală și de Est: Nouă afaceri din zece sunt conduse de generația care le-a pornit

spot_img

Problema succesiunii este una complicată, din punct de vedere fiscal și juridic

 pib

92% din afacerile de familie din Europa Centrală şi de Est sunt încă gestionate  de generaţia fondatoare, față de doar 70% din afacerile din Europa Occidentală, potrivit unui studiu publicat joi de compania de consultanță EY.

Aceste familii antreprenoriale nu au trecut încă prin etapa succesiunii, a transferului între generaţii, care este definită drept o procedură extrem de complexă şi provocatoare.

”Cunoştinţele şi experienţa necesară pentru a gestiona şi rezolva provocările acestui proces tipic afacerilor de familie sunt minime şi destul de limitate în cadrul afacerilor de familie din Europa Centrală şi de Est, inclusiv din România”, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

Bogdan Ion, director general al EY România, spune că un număr important din afacerile româneşti sunt afaceri de familie, iar acestea se află acum în procesul de succesiune la generaţia a doua.

”Succesiunea, ca atare, comportă o serie întreagă de provocări cum ar fi disponibilitatea fondatorilor de a realiza succesiunea, în ce măsură aceştia au succesori, cum să-i aleagă pe acei succesori care pot şi sunt motivaţi să preia afacerea, cum pot planifica în timp util respectivul proces, ca şi optimizarea dintr-o perspectivă juridică şi fiscală a acestuia. De aceea, pentru ca această tranziţie la noua generaţie să se realizeze cu succes, este nevoie de un plan de succesiune bine gândit, prevăzut din timp – chiar cu zeci de ani înainte – şi perfect executat. Comunicarea succesorului este, de asemenea, critică pentru menţinerea încrederii în business a părţilor interesate, de la angajaţi până la clienţi, furnizori şi bănci. Să nu uităm de asemenea că România se află într-o situaţie specială, în care cele două generaţii între care se realizează succesiunea au fost educate în două perioade foarte diferite din punct de vedere cultural, cu viziuni dramatic diferite: în timpul comunismului şi post-1989.”

Bogdan Ion
EY România

În Europa, afacerile de familie reprezintă 85% din numărul total de companii şi angajează mai mult de 144 milioane de persoane.

V.B.