18.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 18:42

„Europa are nevoie de o pauză”: planul UE pentru a reporni călătoriile și turismul în ciuda COVID

spot_img

Statele UE ar trebui să garanteze vouchere pentru călătoria anulată în timpul pandemiei coronavirusului și să înceapă să ridice restricțiile de frontieră internă pentru a salva o parte din sezonul turistic de vară. Reuters scrie că această decizie va fi anunțată de excutiv săptămâna viitoare. 

Turismul, care contribuie în mod normal la aproape o zecime din producția economică a Uniunii Europene, se numără printre sectoarele cele mai afectate de focarul global care a a afectat aproape toate călătoriile.

Germania și alte state membre au cerut o suspendare a normelor UE care obligă companiile aeriene sărăcite și industria ospitalității să ofere rambursări complete pentru zboruri și călătorii anulate în loc de vouchere pentru viitoarele călătorii.

Ca răspuns, Comisia Europeană le va spune statelor membre să garanteze voucherele pentru a le face mai atractive pentru clienți, potrivit unui document de strategie văzut de Reuters înainte de publicarea oficială, care va avea loc miercuri.

“Pentru a oferi stimulente pentru pasageri și călători să accepte vouchere în loc de rambursare, voucherele trebuie protejate împotriva insolvenței emitentului și rămân rambursabile până la sfârșitul valabilității lor, dacă nu sunt rambursate”, se arată în proiectul de document.

“Protecția insolvenței trebuie asigurată la nivel național, iar voucherele securizate trebuie să fie accesibile tuturor pasagerilor și călătorilor“, a adăugat acesta.

Executivul UE va spune, de asemenea, celor 27 de țări membre ale blocului să ridice treptat restricțiile de frontieră internă și să repornească unele călătorii pentru a ajuta sectorul turismului aflat în dificultate.

În mod normal, turismul aduce aproximativ 150 de miliarde de euro în fiecare sezon din iunie până în august, cu aproximativ 360 de milioane de sosiri internaționale, potrivit Comisiei.

Dar granițele externe ale Europei sunt acum închise pentru orice călătorie neesențială până cel puțin la jumătatea lunii iunie, o măsură de urgență pentru a limita răspândirea virusului.

„Industria turismului nostru se confruntă cu probleme grave”, este de spus Comisia, avertizând că 6,4 milioane de locuri de muncă ar putea fi pierdute în sectorul care a raportat căderi ale veniturilor cuprinse între 50% pentru hoteluri și restaurante până la 90% pentru croaziere și companii aeriene.

Pandemia a pus UE pe calea către declinul economic cel mai grav și a testat cu amărăciune unitatea dintre statele membre care luptă pentru echipamentele medicale, interdicțiile pentru exportul de medicamente, decizii haotice la frontiere și banii pentru salvarea pieței lor unice.

Intitulată „Europa are nevoie de o pauză”, strategia turistică a Comisiei va solicita restricții specifice pentru a înlocui interdicția generală de călătorie și va solicita ridicarea treptată a controalelor la frontiera internă, în cazul în care situația de sănătate s-a îmbunătățit.

Cu europenii abligați să rămână acasă sau să călătorească pe distanțe mai scurte în această vară, regiunile și insulele periferice ale UE sunt susceptibile de a fi evitate și va dura mai mult să-și revină. 

“Până când un vaccin sau un tratament este disponibil, nevoile și beneficiile călătoriilor și turismului trebuie să fie cântărite împotriva riscurilor de a facilita din nou răspândirea virusului … posibil să conducă la o reintroducere a măsurilor de închisoare”, se arată în proiectul planului.