16.9 C
București
vineri, 20 septembrie 2024 - 4:07
No menu items!

Eureko a câștigat definitiv procesul împotriva Consiliului Concurenței. Care sunt consecințele

spot_img

Eureko a câștigat definitiv procesul împotriva Consiliului Concurenței. Care sunt consecințele
foto: evz.ro

Casa de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii a anunțat că a câștigat definitiv procesul prin care compania pe care o reprezintă, Eureko SAFPP SA, a contestat amenda aplicată de Consiliul Concurenței, existând posibilitatea apariției unui precedent, cu impact asupra celorlalte cazuri similare aflate pe rolul instanţelor de judecată.

Săptămâna trecută, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul promovat de Eureko SAFPP SA împotriva Deciziei nr. 39/2010 emisă de Consiliul Concurenţei prin care Eureko SAFPP SA fusese amendată pentru o presupusă înţelegere încheiată în anul 2007 pe piaţa administrării fondurilor de pensii private obligatorii – așa numitul ”pilonul II”.

Aceasta este prima hotărâre irevocabilă în dosarul fondurilor de pensii sancţionate de Consiliul Concurenţei. Anterior, Eureko pierduse în faţa Curţii de Apel Bucureşti, soluţia fiind desfiinţată de instanţa supremă.

„Decizia Înaltei Curţi este prima decizie irevocabilă în dosarul fondurilor de pensii, fiind deschizătoare de drumuri pentru celelalte cazuri aflate pe rolul instanţelor de fond şi de recurs”, a declarat avocata Ioana Hrisafi, potrivit unui comunicat de presă.

În 2010, Consiliul Concurenţei a sancţionat 14 administratori de fonduri de pensii private obligatorii cu o amendă în cuantum de 5,2 milioane de lei. Dintre aceştia, 9 au contestat în justiţie decizia Consiliului Concurenţei.

Eureko a fost amendată cu 382.215 lei. Cea mai mare amendă a primit-o ING Fond de Pensii – 1,57 milioane de lei, urmată de Allianz-Țiriac Pensii Private cu 1,25 milioane.

În cadrul investigației declanșate din oficiu, în decembrie 2007, autoritatea de concurență a constatat existența unei înțelegeri având ca obiect împărțirea clienților între 14 dintre cei 18 agenți economici care au intrat pe această piață, creată chiar în 2007.

Înțelegerea a vizat participanții înregistrați ca „dubluri” în procedura de aderare inițiala la fondurile de pensii administrate privat, adică participanții care erau înregistrați în același timp la două fonduri de pensii. Conform legislației, „dublurile” trebuiau verificate și apoi raportate la Casa Națională de Pensii (CNPAS), urmând ca respectivii participanți să fie repartizați aleatoriu. Administratorii fondurilor de pensii au realizat însă o împarțire bilaterală a participanților înregistrați în același timp la două fonduri de pensii, în părți egale. Prin această practică, administratorii fondurilor de pensii au câștigat un număr mai mare de clienți și, implicit, o cotă de piață mai mare decât dacă participanții înregistrați cu mai multe acte de aderare ar fi fost invalidați de către CNPAS și alocați proporțional cu cota de piață dobândită de fiecare administrator în condiții de concurență, prin convingerea participanților.

În acest fel, a fost diminuată șansa administratorilor cu cote de piață mai mici de a li se aloca un număr mai mare de clienți, atât la finalul procesului de aderare inițială, cât și pe parcursul aderării continue.

V.B.