12.5 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 15:34

EurActiv: Un suspect în scandalul “Black Cube” a plecat din România pe la Giurgiu. Care este procedura la frontieră

spot_img

Scandalul “Black Cube” – în care doi angajați ai firmei israeliene au fost arestați preventiv pentru spionarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, și a unor apropiați ai acesteia – se complică.

Potrivit EurActiv.ro, unul dintre suspecții urmăriți de autorități “a reușit să fugă de sub supraveghere și să treacă granița”. Ar fi vorba despre unul dintre foștii ofițeri Mossad implicați în acțiunea din România a firmei private Black Cube. „Unul dintre ei a reușit să iasă din țară, cu un taxi, pe la Giurgiu, spre Bulgaria. În acel moment erau reținuți deja doi dintre suspecți, Ron Weiner și David Geclowitz”, au declarat pentru EurActiv.ro surse judiciare. Sursele citate au refuzat să dezvăluie numele persoanei care ar fi reușit să scape, dar în mandatul de arestare emis de judecători apar alte două nume ale unor angajați ai firmei israeliene Black Cube care nu au fost prinși: Dan Zorella și Avi Yanus, ambii fiind prezentați de jurnaliștii Rise Project drept membri fondatori ai acestei companii, dar și foști ofițeri ai Mossad, serviciul secret israelian.

Oficiali ai Poliției de Frontieră au precizat pentru Sursa Zilei că “potrivit procedurii legale, orice cetățean poate părăsi România prin orice punct de frecere a frontierei, atâta vreme cât sunt îndeplinite condițiile legale: nu există un consemn sau un mandat (nu este dat în urmărire) pe numele său“.

Surse apropiate anchetei au declarat pentru EurActiv că unul dintre suspecții reținuți a refuzat orice colaborare cu autoritățile și nu a făcut nicio declarație. Este vorba despre David Geclowitz.

În schimb, Ron Weiner, un tânăr IT-ist în vârstă de 25 de ani, ar fi dat declarații și ar fi afirmat că a primit 5.000 de euro pentru a sparge conturile de e-mail aparținând tatălui Laurei Codruța Kovesi, fostului soț al acesteia și ale altor doi polițiști judiciariști care au lucrat la DNA până în 2014.

Doi angajați ai firmei israeliene Black Cube, Ron Weiner și David Geclowicz, au fost reținuți pe data de 3 aprilie de procurorii DIICOT, ei fiind arestați în aceeași zi pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Tribunalului București.

R.D.